Saint-Nazaire (21. 9. – 5. 10. 2022)

Den 1.

Ve středu 21.9. 2022 jsme jako sedmičlenná skupinka, včetně paní učitelky Bendlové, odletěly do Francie. Let trval zhruba dvě hodiny a poté, co jsme přistály ve městě Nantes, nás na letišti přivítala paní učitelka Estelle. Následně nás čekala cesta minibusem do Saint-Nazaire. Konečně jsme dorazily na náš hotel Smartappart, kde nás příjemně překvapily moderně vybavené pokoje a také jídlo, které nám nakoupila paní učitelka Marie. Od Estelle jsme dostaly pár informací ohledně následujícího dne a skvělý tip na procházku po pláži při západu slunce. Tím jsme tedy zakončily první den a město si velice oblíbily.

Den 2.

Následující ráno jsme společně s Estelle jely na autobusové nádraží zařídit si kartu na autobus a jízdenky na sobotní výlet. Poté už nás čekal první den na střední škole Brossaud-Blancho, kde nás uvítala paní ředitelka spolu s dalšími učiteli a francouzskými žáky. Ti pro nás připravili menší občerstvení v podobě palačinek, moučníků a pití. Po přivítání nás studenti provedli budovami školy a ukázali nám, kde budeme celé dva týdny trávit čas. Po obědové pauze jsme se podle oboru rozdělily do tříd. Studentky se zaměřením na ekonomiku měly hodinu angličtiny a ekonomiky a studentky zdravotnického lycea měly praktickou hodinu. Na hodině anglického jazyka jsme společně s francouzskými studenty šli do nově otevřené studovny, kde mohou studenti trávit svůj volný čas. Studenti opět připravili menší občerstvení jako třeba různé buchtičky, palačinky a také cukrovou vatu.  Po škole jsme s francouzskými studenty vyrazili na menší prohlídku města a strávili zbytek odpoledne na pláži. Při večerní procházce jsme si dokonce zaplavaly v moři! (Tedy jen dvě odvážné a otužilé z nás.)

Den 3.

V pátek nás čekal celodenní výlet s business třídami. První zastávkou byla bio farma jablek, následně přednáška o procesu výroby a distribuce mořské soli a na závěr jsme se podívali do historického města poblíž Saint-Nazaire. Exkurze byly z větší části ve francouzštině, ale i tak pro nás bylo velikou zkušeností vidět proces výroby na farmě a nebo solných pláních. O obědové pauze jsme byly dokonce pozvány od paní učitelky Isabelle na ochutnávku ústřic a recenze? Chutnaly jako slaná voda 😀

Den 4.

Víkendový den jsme strávily dalším celodenním výletem, a to do města Nantes. Navštívily jsme zámek vévodů bretaňských a poté jsme měly možnost projít si ulice centra plné obchodů a zajímavých budov. Následně jsme se prošly po Park Building, ve kterém bylo plno zábavných atrakcí jako například třípatrový kolotoč. Než jsme odjely zpět do Saint-Nazaire, rozloučily jsme se s paní učitelkou Bendlovou, která další den odlétala zpět domů. Moc jsme si návštěvu města užily a nezapomněly ani na suvenýry pro naše blízké.

Den 5.

V neděli jsme si užívaly volna a trávily čas s francouzskými studenty, Prunelle a Matheem. Bylo krásné počasí a tak jsme se procházeli po městě a uspořádali piknik.

Den 6.

Ráno v 9:00 započal další den ve škole. Studentky ekonomiky měly praktickou hodinu a stejně tak i studentky zdravotního lycea. Následovala hodina angličtiny, ve které jsme se seznamovaly se studenty a hrály různé hry. Po obědě nás čekal European Day of Languages, kdy jsme byly rozdělené do skupin s ostatními studenty a pracovali na stránkách do brožury, která slouží jako slovník při cestování. Obsahuje například pozdravy a základní fráze v sedmi různých jazycích. Po tříhodinové práci nás paní učitelky překvapily výborným občerstvením.

Den 7.

V úterý jsme měly výuku do půl čtvrté. Hodiny angličtiny a praktické hodiny probíhaly většinou rozdělením se do skupin a komunikací se studenty. Zkusily jsme si například hraný telefonát do firem, za účelem sponzoringu akce školy. Po výuce jsme byly navštívit muzeum historických zaoceánských lodí, kde jsme si mohly prohlédnout, jak vypadaly například jejich prostory či jak lidé trávili čas po dobu plavby.

Den 8.

Další den jsme začínaly výukou od osmi hodin. První hodinou byla Euro class, kde s námi byli studenti prvních ročníků, kteří se v budoucnu zúčastní projektu Erasmus +. Odprezentovaly jsme jim, jak probíhá tento projekt u nás v České republice, konkrétně u nás na škole a následně hráli hru, ve které jsme se společně poznávali. Do obědové pauzy nás čekaly praktické hodiny. Prezentovaly jsme české e-shopy na dárkové koše a zdravotnický obor měl péči o seniory a děti. Ve tři hodiny jsme se sešly s paní učitelkou Stephanie a Marie a následovala prohlídka jedné z největších loděnic na světě, Chantiers de l´Atlantique, která staví například obchodní či osobní lodě. Při exkurzi jsme byly po celou dobu v autobuse, jelikož pohyb po areálu by byl nebezpečný. Všude kolem nás byly ohromné stroje a jeřáby, mnoho dělníků a prohlédnout jsme si mohly tři obrovské lodě v procesu stavby. V jedné z nich je například malá nemocnice, nákupní centrum a mnoho dalších prostorů pro cca pět tisíc cestujících.

Den 9.

Čtvrteční den jsme měly volno a tak některé z nás odpočívaly nebo se zašly podívat do blízkého nákupního centra a také nafotit pár fotek na pláži.

Den 10.

Pátek opět ve školním duchu, a to hodinami angličtiny a praktických hodin. Studentky zdravotnického lycea dokonce navštívily pečovatelský domov. Odpoledne jsme měly teoretickou hodinu tělesné výchovy, kde jsme vytvářeli logo pro sportovní kampaň. Poté následovala další Euro class, kde jsme komunikovaly se studentky, které mají zájem následující rok odcestovat s Erasmem. Díky tomu máme další skvělé zahraniční přátele.

Den 11.

O sobotním odpoledni jsme s paní učitelkou Stephanie navštívily přímořské lázně Pornichet a La Baule. Prošly jsme se kolem pobřeží, které bylo nádherné i přes nepříznivé počasí, viděly mnoho krásných vil a nejdražší hotel ve městě a na konci výletu zašly na výborné tradiční Crépes, neboli palačinky.

Den 12.

O dalším volném dni jsme odpočívaly a dopisovaly si zápisky ze školy.

Den 13.

Naše stáž se pomalu blížila ke konci a my dostaly od Estelle za úkol připravit prezentaci o našem pobytu a zážitcích ve Francii. Ráno jsme se tak sešly a společně na ní pracovaly. Odpoledne jsme měly angličtinu, na které jsme komunikovaly se studenty a následně na hodině Euro class dokončovaly cestovní brožuru. Po škole na nás už před hotelem čekala paní učitelka Dluhošová, se kterou jsme se společně prošly po pláži a zakončily pondělní večer skvělou večeří.

Den 14.

A byl tu poslední den ve Francii. Ráno jsme měly hodiny korespondence, kterou jsme mimochodem psaly ve francouzštině a kupodivu se nám dařilo skvěle, zatím co studentky zdravotního lycea s paní učitelkou Dluhošovou navštívily rehabilitační centrum. Dopoledne jsme nakupovaly dárky pro naše blízké a v půl čtvrté nás už čekala závěrečná hodina s Estelle, paní ředitelkou, panem zástupcem a také studenty, kteří s námi strávili většinu vyučovacích hodin. Povídali jsme si o tom, jak se nám pobyt líbil a naopak, co bychom změnili či zlepšili například na praktických hodinách. Následně jsme prezentovaly naši čtrnáctidenní stáž a poděkovaly za skvělý učitelský přístup a starost, kterou nám všichni na škole poskytli. Společně jsme si poté předali dárečky, občerstvili se a trávili poslední chvíli s našimi přáteli. Než ovšem skončil náš den a my musely začít balit kufry, stihly jsme se ještě jednou projít po pláži. A stejně jako na začátku našeho zájezdu, tak i na závěr, se naše dvě odvážné a otužilé rozhodly skočit do moře.

Závěr

Dva týdny utekly jako voda a my stihly zažít spoustu nových zkušeností. Více jsme se osamostatnily, poznaly odlišnou kulturu, nová místa a také se seznámily s novými lidmi, které jen tak neztratíme. Skupinové práce a každodenní rozhovory v angličtině nám pomohly zvládat stresové situace a vylepšit si schopnost mluvit v cizím jazyce. Stáž pro nás byla tedy i zkouškou a myslíme, že velice úspěšnou. Se spoustou krásných vzpomínek a zajímavých zkušeností, děkujeme za tuto možnost poznat, zažít a učit se novým věcem.