Saint-Nazaire (25. 9. – 14. 10. 2024)

1. den (26. 9. 2024)

 

Dnes v ranních brzkých hodinách jsme přistály na letišti v Nantes a následně nás vyzvedla paní učitelka Estelle s jejím kolegou. Přivítali nás srdečně, i přesto, že jsme po dlouhé cestě byly unavené.

Ráno nás vyzvedla Estelle a vypravily jsme se společně do školy, kde na nás čekala skupinka francouzských studentů, kteří již v dubnu navštívili naši školu v rámci Erasmu. Dále nás přivítali ostatní studenti formou snídaně, jenž si pro nás připravili. Snídaně byla formou švédského stolu a my po dlouhé cestě jsme to velmi ocenily.

Okolo destáté hodiny nás provedli tři studenti po pozemku školy a následně jsme byli po obědě rozděleny do skupin. Ekonomické studentky dnes měly praktické hodiny, kde soutěžily v matematických úlohách. Mezitím zdravotní studentky dnes hrály frisbee na tělesné výchově. Po těchto hodinách jsme se společně zase setkaly na hodině angličtiny, kde jsme se poznávaly s francouzskými studenty a hodina byla zakončena kvízem o světovém dni jazyků.

 

2. den (27. 9. 2024)

 

Ekonomické studentky dnes začaly školu v osm hodin hodinou o Erasmu nazývanou Euro class, kde se setkaly s budoucími studenty, kteří se zajímají o Erasmus v budoucnu. Aktivity byly rozdělené do skupin a my měly možnost se dozvědět více o kultuře Francie. Dále měly hodiny informačních technologií, kde začaly vytvářet prezentaci o České Republice a naší škole pro francouzské studenty.

Zdravotní studentky začínaly praktickou hodinou ošetřovatelství. Vyzvedla si je jedna z žákyň a dovedla je do třídy, kde výuka probíhala. V průběhu hodiny si vyzkoušely hygienu a přípravu novorozence na odjezd z porodnice. Praktická část byla moc hezká a zajímavá, jak žáci, tak paní učitelka se je snažili zapojovat. Následovala druhá hodina stejného programu, akorát měly na práci uklízet nemocniční pokoj.

Po obědě jsme se všechny zase společně setkaly a vyzvedla nás paní učitelka Isabele a s doprovodem její třídy nás vzali do obchodního centra Trignac, kde jsme pomocí francouzských žáků měli splnit nějaké úkoly. Následně jsme měly volný čas.

 

3. den (28. 9. 2024)

 

Dnes ráno jsme dorazily na nádraží, kde na nás čekala paní učitelka Megan, která nám pomohla se dostat na vlak do Nantes a po cestě přistoupila paní učitelka Estelle s dalšími studenty. Následně jsme vystoupily v Nantes a společně nás provedli městem. Navštívili jsme Château des ducs de Bretagne a pak jsme šli na oběd. Po naplnění našich hladových žaludků jsme se vydali na náměstí, kde jsme se potkali s orchestrem ze školy, na kterou chodíme. Zahráli tam spoustu známých písniček a získali tím tak pozornost celého náměstí. Dále jsme si prošli park a další zajímavé památky. Potom jsme se vydali zase vlakem do Saint Nazaire.

 

4. den (29.9.2024)

 

Dnešní den jsme nedělaly nic zajímavého. Měly jsme volný den, tak jsem ho využily k našemu odpočinku a doplňovaly si látky z naší školy.

 

5. den (30.9,2024)

 

Ekonomické studentky dnes ráno měly čtyři hodiny. První hodinou byla angličtina, kde jsme se společně se třídou učili, jak správně napsat životopis. Další hodinou byla matematika, kde jsme počítaly geometrické posloupnosti. Dále jsme měli tělesnou výchovu, kde jsme hrály vybíjenou. Následovala hodina výtvarné výchovy, kde jsme se studenty poznávali grafické prvky. Po obědě jsme měly dvouhodinovou výuku informačních technologií a následovala další hodina anglického jazyka, kde jsme si ukazovali, jak by měla vypadat výuka o Erasmu.

Zdravotní studentky začaly den společenskými hrami, které si uživaly. Hrály karetní hru, která je ve Francii populární. Druhou hodinu strávily s Estelle na anglickém jazyce, kde si pro ně připravila aktivitu, při které se seznamovaly s francouzskými žáky. Po obědě se vydaly mimo město do soukromé školy, kde jim místní animátoři vysvětlili, co obnáší jejich práce a jaké programy mají pro děti přichystané. Po přednášce je studenti provedli po jejich škole a dokonce se setkaly i s pár dětičkami. Tato zkušenost byla velmi zajímavá a obohacující, i přesto, že to nepatří do jejich zdravotnického oboru.

 

6. den (1.10.2024)

 

Ekonomické studentky dnes začaly školu dvouhodinovou výukou anglického jazyka, kde francouzským studentům odprezentovaly, jak vypadá Česká Republika a naše město.

Zdravotní studentky začaly praktickou částí s paní učitelkou Chantal, která je nejprve představila a uvítala v nové třídě. Dále jim pustila video o syndromu vyhoření jednoho z pracovníků zdravotního personálu. Po videu společně se třídou vyplňovali pracovní listy. Následně se vrhli na pár cviků, které mají vést k prevenci tohoto syndromu a únavě. Druhou polovinu hodiny studentům sloužily jako figuríny a zkoušely na nich zdravotnické polohy a komunikaci s pacienty. Další hodinu byly přizvány na prezentaci studentů, kteří jim představovali své pomůcky, které sloužily na lepší komunikaci mezi pacientem a zdravotníkem.

Po obědě jsme se všechny zase setkaly na hodině francouzského jazyka, kde nás paní učitelka naučila základní věty do života.

Po škole se Terka, Ája a Lůca vydaly na nákup do nákupního centra a Áďa, Lenka a Ráďa se podívaly k oceánu.

 

7. den (2.10.2024)

 

Dnešní den jsme společně začaly Euro hodinou, kde jsme se s paní učitelkou domlouvaly na našem budoucím programu.

Pro ekonomické studentky následovala příprava na prezentaci o obchodním domě Trignac, který jsme navštívily a následně samotná prezentace před francouzskými žáky. Další byla hodina anglického jazyka, kde jsme se opět seznamovaly se studenty a k závěru hodiny jsme společně hráli deskové hry.

Zdravotní studentky následně měly už pouze hodinu angličtiny s paní učitelkou Estelle, kde si pro žáky připravily prezentaci o České republice a naší škole.

Po výuce jsme se opět společně sešly a vydaly se s paní učitelkou Estelle na prohlídku ponorky, která se nachází pár minut chůze od našeho hotelu. Prohlídka trvala necelou hodinu a byla velmi zajímavá.

 

8. den (3.10.2024)

 

Ekonomické studentky začínaly den hodinou anglického jazyka, kde ve spolupráci s francouzskými studenty vymýšleli fiktivní výlet do zahraničí. Následovala dvouhodinová výuka informatiky. Po obědě následovala další hodina anglického jazyka, kde odprezentovaly veškeré informace o Mostě a naší škole. Po této hodině měly výtvarnou výchovu, kde pomáhaly francouzským studentům s plakáty, na kterých byly loga známých značek.

Zdravotní studentky začaly hodinou výtvarné výchovy, kde malovaly s francouzskými studenty. Další hodinou byl anglický jazyk, kde hrály společenské hry. Dále měly volnou hodinu po které měly další hodinu anglického jazyka. Na hodině pokračovaly ve výuce francouzských studentů. Odpoledne měly hodiny tělesné výchovy, kde hrály frisbee.

 

9. den (4.10.2024)

 

Ekonomické studentky začaly výukou o Erasmu, kde dodělávaly skupinovou práci, kterou budou příští týden prezentovat. Dále měly hodinu anglického jazyka, kde společně se třídou hráli městečko Palermo. Dále měly hodinu matematiky, kde počítaly průměr, medián a střední hodnotu v různých úlohách. Po obědě následovaly dvě hodiny s paní učitelkou Isabele, kde se rozdělily do dvojic s francouzskými studenty a vyráběli plakát do soutěže, ve které je škola zapojena.

Zdravotnické studentky začaly praktickou hodinou, kde si ukazovaly, jak udělat hygienu starším lidem a jak jim pomáhat vstávat z lůžka. Po obědě byly spíše v kreativní atmosféře. Rozdělili se na skupinky a vyrvářeli halloweenskou výzdobu.

 

10. den (5.10.2024)

 

Na dnešní den jsme měly naplánovaný výlet do obce Pornichet. Ráno jsme se dopravily autobusem do města, kde na nás čekala paní učitelka a pán zástupce. Tam jsem si prohlédli místní jarmark a poté šli k moři a obešli místní luxusní domy okolo pláže. Následně jsme se dalším autobusem dopravili do La Baule, kde jsem měly možnost ochutnat místní specialitu slané palačinky. Po obědě jsme šli opět na pláž a cestou jsem si prohlédli město. Poté jsme se vrátili procházkou na autobusovou zastávku, odkud jsme se vydaly zpět na hotel.

 

11. den (6.10.2024)

 

Dnešní den jsme nedělaly nic zajímavého, ale byly jsme v odpoledních hodinách navštívit různé části Saint-Nazaire se studentkou Elsou. Ukázala nám místní park a strávily jsme spolu hezký čas.

 

12. den (7.10.2024)

 

Ekonomické studentky dnes měly hodinu anglického jazyka, kde pokračovali společně s francouzskými studenty v jejich výuce. Následovala hodina matematiky, kde probírali opět se třídou geometrickou posloupnost. Dále byla tělesná výchova, kde hráli se třídou basketbal a poté je čekala vývtarná výchova, kde opět probírali grafiku. Odpoledne se studentky vydaly s francouzskými studenty mimo školu do automobilových podniků.

Mezitím zdravotní studentky začaly výrobou halloweenkých ozdob pro děti a důchodce. Následně měly hodinu anglického jazyka, kde prezentovaly o naší zemi, městě a naší škole. Odpoledne měly praktické hodiny, kde vyplňovaly pracovní listy na téma kardiovaskulární systém a jak pomoci pacientovi při hygieně

 

13.den (8.10.2024)

 

 

Ekonomické studentky se dnes vydaly na praxe do supermarketu, kde pomáhaly s výměnami cen a doskladňováním produktů do regálů.

Zdravotnické studentky dnes začaly zdravotními hodinami, kde se s žáky učily o teorii a probírali vylučovací systém. Druhá část odpoledne spočívala v praktické části, kde se s pomocí zdravotnických pomůcek učili, jak přemístit pacienty z místa na místo pokud mají problém s pohybem. Využívali moderní pomůcky a studentky byly rozdělené s dalšími dvěmi děvčaty.

Děvčata se odpoledne společně opět setkala na dvouhodinové výuce francouzštiny s paní učitelkou Stephanie, kde se učily základní francouzské prvky.

 

14. den (9.10.2024)

 

Dnešní den ekonomické studentky začaly hodinou o Erasmu s paní učitelkou Isabele a Castelle. Společně se třídou zpracovávali životopis ve videu. Následovala biologie a po ní byla výuka anglického jazyka, kde probírali budoucí povolání.

Zdravotnické studentky dnes vyrazily s paní učitelkou Chantal do školky v městě Montoir, kde měly celodenní praxi. Byly rozdělené do skupin, kde jim byly přidělené děti od 2 do 4 let.

 

15. den (10.10.2024)

 

Dnes ekonomické studentky začaly praxí v kulturně-sociálním zařízení, kde pomáhaly s navrhováním plakátů.

Zdravotnické studentky dnes začaly hodinou výtvarné výchovy, kde společně se třídou malovali a vytvářeli podle zadané předlohy. Poté následovala hodina anglického jazyka s paní učitelko Stephanie, kde se třídou vypracovávali pracovní listy, kde se učitli o uplatnění na pracovní pouzici.

Odpoledne jsem se všechny setkaly a společně se vydaly do školy na prezentaci o celé naší stáži. Prezentace se vedení školy velmi líbila a poté proběhlo rozdání dárků.

 

16. den (11.10.2024)

 

Ekonomické studentky začaly hodinou o Erasmu, kde vytvářeli hry po skupinkách na mezinárodní den Erasmu ve Francii. Následovala hodina anglického jazyka, kde se společně se třídou dívali na film. Poté měly matematiku, kde probíraly statistiku. Po obědě měly dvě hodiny tělocviku, kde zkoušely různé gymnastické cviky.

Zdravotnické studentky měli tři hodiny s paní učitelkou Boursicot probíraly teorii, kterou se žáci učí a společně vyplňovali pracovní listy. Po obědě se vrátily zpět do školy a společně se třídou šli do centra kousek od školy, kde jim zdejší pracovníci vysvětlovali, co tam žáci budou dělat.

 

17.den (12.10.2024)

 

Ráno jsem se naposledy vydaly do naší oblíbené pekárny kousek od našeho hotelu. Po dvanácté hodině jsme se společně i s paní učitelkou Gašparínovou, která přijela včera večer, vydaly na velkou akci kousek od našeho hotelu, kde jsme mohly ochutnat jídlo ze spousty jiných států. Akci doprovázel i program tanců z různých zemí.