Saint-Nazaire (25. 9. – 13. 10. 2023)

0. Den

25. 9. 2023 jsme se po dvouhodinovém letu poprvé setkali s paní učitelkou Estelle na letišti v Nantes. Spolu s jejím manželem a paní ředitelkou nás, studenty a učitele, odvezli na ubytování do Saint-Nazaire, které je tedy moc hezké a moderní.

 

1. Den

Paní Estelle nám ráno pomohla koupit jízdenky a ukázala nám cestu do školy. Dokonce nám pár studentů připravilo i menší snídani, u které jsme se setkali s dalšími učiteli, a následně jsme šli na prohlídku několika budov školy včetně letecké dílny. Pak jsme se znovu vrátili do jídelny, kde na nás čekal připravený typický francouzský oběd. Po něm jsme zamířili na naší první hodinu – EURO class, kde jsme se setkali se studenty, kteří se někdy zúčastnili programu ERASMUS+. Tam jsme dělali různé aktivity spojené se světovým dnem jazyků. 

Odpoledne jsme společně s Elsou a Flore šli na prohlídku města, kterou jsme zakončili na pláži, kde se pár z nás dokonce i vykoupalo v oceánu. 

 

2. Den

Ve středu jsme už měli rozdělené rozvrhy. Ekonomičtí studenti měli tři hodiny angličtiny a nakonec EURO class. A studentky ze zdravotnického lycea měly první odborné hodiny.

Společně s několika francouzskými studenty a učitelkami jsme se odpoledne vydali na procházku po dvou různých plážích podél oceánu. 

Po cestě nazpátek jsme se stavili u naší nové kamarádky Tekly doma, kde jsme si zahráli několik docela dlouhých her Una. Pak jsme se jen vrátili na ubytování, udělali si večeři a společně poseděli. 

 

3. Den

Zdravotnice měly dnes praktické hodiny, kde si zkoušeli různé situace v nemocnici, a ekonomici měli opět hodiny angličtiny s hodinou tělocviku. Docela nás překvapilo, že si každý mohl vybrat sport, který následně celé ty dvě hodiny dělal. Vše bylo zcela dobrovolné a dokonce se i sami hodnotili. Následně jsme zašli na oběd s učitelkami a vrátili se na apartmány. 

Odpoledne nás čekala prohlídka místní radnice komentovaná místostarostkou. Dozvěděli jsme se spoutu nových informací o Saint-Nazaire. Jako třeba že mají ten nejdelší most, že postavili tu nejvetší loď anebo že tudy protéká ta největší řeka. Viděli jsme i spoustu místností, obzvláště svatební byla krásná. 

Více k večeru jsme si zaskočili nakoupit do nedalekého krámu, udělali jsme si večeři, rozloučili se s našimi učitelkami a den jsme završili hraním hry Bang.

 

4. Den

Dnes jsme my, studenti ekonomiky, měli poprvé hodiny praxe a odborných předmětů, na kterých jsme bohužel neměli nic moc co dělat, protože francouzští studenti samozřejmě potřebují probrat své učivo. 

A my, dívky ze zdravotnického lycea, jsme měly první dvě hodiny praxe a třetí hodinu jsme si užily anglický jazyk.

Na čtvrtou hodinu jsme pak už šli všichni společně, neboť jsme měli EURO class. Tady jsme si měli vymyslet a vytvořit jakoukoliv hru spojenou s Erasmem a Českou republikou. My zvolili pexeso s obrázky a českými slovy.

Vašek s Adamem si zašli na oběd do školní jídelny, zatímco holky si uvařily něco doma. A potom všem jsme si dali dopoledne volno a odpočívali jsme. 

Při pozdějším odpoledni jsme se všichni sešli na terase a zahráli si několik her žolíků. O něco později večer jsme zašli na procházku podél oceánu s jasným cílem. Vidět nadherný západ slunce. Ovšem to se nám nepodařilo, protože západ byl schovaný za několika obrovskými budovami. Pak jsme se jen vrátili na apartmány.

 

5. Den

Dnes máme v plánu návštěvu města Pornic. Ovšem když nám včera nevyšel západ slunce, dnes ráno jsme si přivstali a šli jsme se podívat na jeho východ, který byl tedy neskutečný. 

S francouzskými učitelkami a studenty jsme se sešli ráno v 8:45 na autobusovém nádraží, nastoupili společně do autobusu a hrdě jsme si zakoupili své jízdenky u paní, která mluvila pouze francouzsky. Po cca hodině jsme dojeli do města Pornic a ihned jsme se vydali na výlet podél pobřeží oceánu. Zastavili jsme se na jedné vzdálenější a menší pláži, kde jsme se najedli, napili a z Adama se tam stal umělec. Nakreslil nám tam totiž skvělé vlajky do písku. 

Na cestě zpět jsme se zastavili na velké pláži, kde se někteří z nás dokonce i vykoupali. Pokračovali jsme v cestě a zastavili se až u zmrzliny, která byla sice výborná, ale také extrémně drahá. Před naším odjezdem nás ještě studenti vzali do obchůdku plného suvenýrů. NEŠLO ODOLAT!!

S příjezdem do Saint-Nazaire jsme se stavili v supermarketu doplnit zásoby, na ubytování jsme si udělali společně tortilly a opět jsme začli hrát karetní hry.

 

6. Den

V neděli jsme měli volno. Takže i podle toho samozřejmě vypadalo naše vstávání, až v 10-11 hodin. V klidu jsme si jako naše první jídlo dne udělali oběd a pak měli odpolední klid. 

Jelikož bylo doopravdy teplo, nějakých 26 stupňů, tak jsme se šli zchladit do oceánu. Ovšem jsme přišli zrovna v době odlivu, takže jsme museli chvíli počkat, než jsme měli větší vodu. 

Jelikož jsme toto pravidlo neznali, tak při plavání k bojce Janču, Adama a Vaška odnesl proud způsobený extra silným odlivem. Naštěstí záchranné jednotky zareagovali velmi rychle, zachránili nás a vše mělo dobrý konec.

 

7. Den

Přišlo pondělí a my museli opět brzo vstávat. S paní učitelkou Stefani a několika studenty jsme vyrazili do vedlejšího města Pornichet, kde jsme měli kurz jízdy na kayaku. 

Rozdělili jsme se do dvou skupin. První šla na kayak a druhá do pirogu, což je takový mnohem stabilnější kayak pro více lidí. Obepluli jsme přístav a poté se vyměnili. Asi po dvou hodinách nás čekal společný piknik a později jsme vyrazili na autobus.

Vrátili jsme se do školy na odpolední výuku odborných předmětů a dívky ze zdrávky jely na praxe do domova důchodců. Pak už nás jen čekala společná EURO class a šli jsme zpět na apartmány.

 

8. Den

Přišel další den a s ním i další zážitky. Po ránu nás čekala hodina základů francouzštiny, která byla velmi obohacující. Následoval piknik na pláži s francouzskými studenty. Poté jsme zhlédli divadelní hru s námětem: alzheimer, jelikož je zde aktuálně modrý týden – mladí lidé pomáhají seniorům. Divadlo bylo celé francouzsky, ale přesto se nám moc líbilo. Paní učitelka Chantal nám přeložila vše důležité o této divadelní hře a poté jsme se autobusem přesunuli na apartmány a zavolali paní Paďourkové do Česka. 
Večer jsme si už jen všichni společně zahráli hru Šestá bere a šli spát.

 

9. Den

Ráno jsme se stěží nacpali do autobusu a tím naše náročná cesta za vědomostmi začala. Ve škole nás čekala angličtina, odborné předměty a výborný oběd.

Sraz po obědě byl určen na 14. hodinu před turistickou kanceláří a odtud nás Estelle s pěti dalšími studenty zavedla do La Base, kde kotví ponorka.

Na prohlídce ponorky nám půjčili sluchátka s anglicky namluveným průvodcem, který se automaticky zapínal a mluvil o místnostech, do kterých jsme zrovna vešli. Vešli, spíše nacpali, neboť Vašek měl tak velká ramena, že se dotýkal obou stěn chodby najednou. I když je ponorka muzeem, tak na páčky, tlačítka a otočné kohoutky bylo dovoleného sahat a dál s nimi manipulovat, čehož ve velké míře využil Adam, který ponorku málem nastartoval.

Prohlídka ponorky končila v obchůdku, kde si nekteří z nás nakoupili suvenýry. Ale naše cesta ještě nekončila. Estelle nám ještě ukázala umělecké dílo viditelné pouze ze střechy La Base. Jsou jím části trojúhelníků, které se spojí až když máte oči na přesném místě, které si ale na střeše musíte najít, protože není označeno.

Rozloučení s naším doprovodem bylo před obchodem, tak nám netrvalo dlouho do něj dojít a vybrat věci k večeři, po které následoval vysloužený odpočinek po náročném dni.

 

10. Den

Ráno nám opět budík připomněl, že je čas vstávat a že máme spěchat na hodiny angličtiny. Teda až na holky ze zdrávky, které šli na hodiny zdravotnictví.
Po angličtině nás francouzští studenti zavedli do výtvarny, kde jsme zjišťovali informace a vytvářeli plakát na téma „Shrinkflation“, což je pojem označující stav, kdy cena produktů zůstává na úkor jeho množství.
Následně jsme cestou na oběd zaslechli požární poplach a ve venkovním areálu školy zahlédli francouzské studenty kteří s námi byli v divadle
a po pozdravení jsme se vydali na oběd.
Poté nás holky ze zdrávky opustili a vydali se pomáhat do domova důchodců, zatímco my měli ekonomiku a angličtinu se třídou studentů, ve které byli studenti z našeho prvního dne – Bruno, Leo a Syham.
Doma se k nám přidali i holky ze zdrávky, které s námi strávili celý zbytek večera.


11. Den

Poprvé jsme se pořádně do školy vyspali, jelikož nám výuka začínala až od jedenácté hodiny ranní. Hned po příjezdu jsme se u hlavní brány rozdělili dle oborů a náš skvělý den začal. 

Dívky ze zdrávky se setkaly s pár studenty a vydali se společně na pláž. Tam nám studenti oboru animátor volnočasových aktivit připravili několik kolektivních her, jako byly například: týmová vybíjená, brännball, hra s šátkem a také soutěž, kdo jako první naplní konvičku…

Studenti obchodky měli ráno hodinu ekonomiky a odpoledne je čekal veletrh firem, kde si prohlíželi různé nábytky, dekorace a služby. Tam jsme šli s několika třídami a učiteli. Dokonce jsme tam potkali dva pány z Belgie, kteří byli toto léto v Česku na rockovým festivalu poblíž Prahy. Celé jsme to prošli za takové dvě hodiny.

Po ukončení aktivit jsme se všichni sešli na pláži a společně odešli na naše apartmány, udělali si večeři a odpočívali.

 

12. Den

Dneska jsme si mohli přispat, protože sraz byl naplánovaný na 8:30 na nádraží. To jsme ještě nevěděli, že po nákupu lístků nás čeká 45 minut čekání na vlak. Pro jistotu.
Když vlak přijel, tak nás zaujal tím, že byl dvoupatrový. I tak jsme nenašli místa na sezení, neboť byl narvaný tak, že praskal ve švech.
Hned po výstupu z vlaku naši pozornost získal velký červený nápis Nantes a červeně oblečení lidé mluvící anglicky, jimiž byly fanoušci rugby z Wales, jejichž tým právě hrál proti Gruzijcům právě v městě naší návštěvy.
Tramvaj, která byla právě díky zápasu zadarmo, nás zavezla k velké, dřevěné, hýbající se soše slona, která byla zrovna na výletě, tak jsme ji neviděli. Tam jsme vystáli frontu na lístky na jízdu ve 14 hodin, protože vše před bylo vyprodáno a jízdu po bychom nestihli, neboť náš vlak odjíždí v 16:10.
Po té nás tramvaj zavezla zpět do centra, kde nás francouzští studenti zavedli na pizzu. Stihli jsme se vrátit akorát včas a jeli jsme zpět ke slonovi.
Slon byl obrovský a na jeho záda se vešlo okolo 50 lidí. Nastoupili jsme a slon se téměř ihned rozchodil. Byl jako hýbající se rozhledna, která z chobotu stříká vodu po těch, kteří na ní nenastoupili. Slon popošel asi půl kilometru, což mu trvalo půl hodiny a potom nás nechal sestoupit.
Poté jsme šli na krátkou procházku po městě skrz nádhernou pasáž, okolo úžasně vypadajících kaváren, až na nádraží, kde na nás už čekal vlak. Tentokrát jsme si sedli do horního patra, ve kterém bylo jako v sauně a tak jsme šli do patra nižšího.
Tento vyčerpávající den jsme zakončili ještě nákupem večeře a zachumláním se pod peřiny.

 

13. Den

Dnes jsme nedělali nic moc zajímavého, jelikož je neděle a my máme volno. Všichni jsme vstávali mnohem později a místo snídaně jsme si mohli dělat spíše dřívější oběd. 

Převážně jsme odpočívali, ale také jsme dělali věci například do školy. Odpoledne jsme zašli na menší procházku do parku, který je naproti naší škole.

Večer jsme si k večeři připravili burgery a zahráli si dvě kola hry Bang. Pak už jsme jen šli na pokoje, připravili se do školy a šli spát.

 

14. Den

Škola nám začínala v 8. Holky ze zdrávky měli dopoledne hodiny první pomoci, na kterých si studenti procvičovali modelové situace, zatímco ekonomičtí studenti vytvářeli v Excelu tabulky a odpoledne měli jednu hodinu ekonomiky. Mezitím se holky zdrávky zúčastnili fyzioterapeutického cvičení se seniory.
Poslední hodinou dne byla EURO class, na které francouzští studenti prezentovali a my vytvářeli hru na Erasmus day. Zpátky na hotel jsme šli pěšky a cestou si prohlédli město. Poté jsme šli nakoupit jídlo a společně uvařili a užili si pohodový večer.

 

15. Den

Ráno v 8:15 jsme se všichni společně sešli na pokoji dívek s paní učitelkou Paďourkovou. Udělali jsme si takové hezké ráno, společně jsme se nasnídali a povídali si o našich zážitcích. Později jsme vyrazili do školy.

Tam nás čekali poslední dvě hodiny francouzštiny s paní učitelkou Stefani. Zopakovali jsme si čísla ve hře Bingo, které nám tedy velice šlo, snažili jsme se navigovat a nakonec jsme si objednali jídlo v restauraci. 

Po hodinách jsme zašli na oběd a čekalo nás setkání se zástupcem školy a pár učitelkami. Zhodnotili jsme náš pobyt a dávali rady, co a jak zlepšit pro budoucí stáže. 

Odpoledne jsme se rozhodli ukázat místní krásy paní Paďourkové. Zašli jsme do obchodu, uvařili večeři, začali dělat prezentaci a nakonec jsme všichni spokojeně šli spát.

 

16. Den

O náš předposlední den jsme se ráno museli opět rozdělit kvůli rozvrhům. Dívky ze zdrávky měli své odborné předměty a studenti obchodky měli své. 

Na oběd jsme se s pár studenty a paní Paďourkovou vydali do nedalekého McDonald’s, kde, jak jsme zjistili, nepoužívají papírové obaly na hranolky či pití. Vše je z plastu a vrací se zpět pro další použití. Pak jsme se vrátili ke škole a vyrazili autobusem do La Brière. Kousek jsme ještě museli dojít pěšky, avšak to byla velice pohodová cesta plná vtipů. 

Když jsme dorazili na místo, zakoupili jsme si vstupenky, posedali si na loď a vypluli po kanálech. Voda byla tedy docela špinavá, ale za to příroda byla nádherná. Prý tam žijí i bobři! Bohužel jsme ale žádného neviděli. Vyfotili jsme pár fotografií a povídali si. Občas jsme i tedy ze srandy rozhoupávali loď ze strany na stranu. 

Cesta zpět byla velice podobná jako cesta tam. Z autobusu jsme vystoupili na zastávce u našeho apartmánu a šli jsme si odpočinout na naše pokoje. Později jsme šli pár věcí nakoupit do obchodu a večer jsme společně dodělali prezentaci o naší třítýdenní stáži.

 

17. Den

Je tu náš poslední den. Ráno jsme zamířili společně do školy a rozdělili jsme se na chlapce a dívky. Dnes byl totiž francouzský Erasmus day a my si připravili hry, které jsme také animovali. Vybrali jsme si pexeso s obrázkem na jedné kartičce a na druhé bylo velké české slovo a pod ním podstatně menší slovo v angličtině. Rozdělili jsme se do dvou učeben a později jsme naše stanoviště vyměnili. 

Před obědem nás překvapil cvičný poplach a my jsme museli rychle zavřít a zatáhnout okna a rychle se usadit pod stoly. Později jsme zjistili, že to je příprava na situaci, kdyby udeřili nějaké přírodní katastrofy jako například: zemětřesení, tornáda atd. Na zemi jsme strávili necelou hodinu a když už jsme mohli, tak jsme šli na oběd. 

Odpoledne jsme pokračovali v naší aktivitě a čekala nás prezentace, kde jsme shrnuli celý náš pobyt tu. Přednášeli jsme asi před třiceti lidmi. Byli tam zástupci školy, učitelé, studenti, zástupci místní radnice a paní z Erasmu, kde mají na starosti kompletně všechny stáže ve Francii. Se všemi jsme se rozloučili, rozdali jsme malé dárečky a vydali jsme se na hotel. 

Připravili jsme se a po sedmé hodině jsme vyrazili na rozlučkovou večeři do restaurace u pláže. Vypadalo to tam luxusně, personál byl velice příjemný a jídlo výborné. Pozvali jsme tam s námi i naší kamarádku Teklu, takže jsme si neustále povídali a moc nás to bavilo. Byl to moc příjemný večer.

Jakmile jsme se dostali na apartmány, začali jsme balit, uklízet a trochu jsme si odpočinuli před náročným letem.