Stokmarknes (25. 9. – 8. 10. 2023)

– 1. DEN – příjezd do Norska

– náš den začal cestou na letiště Václava Havla v Praze, kde nás čekal první let do Osla, který trval 2 hodiny, poté jsme v Oslu čekali přibližně 3 hodiny a čekal nás náš druhý let z Osla do Bodø, kde jsme měli hodinu na přestup a poté nás čekal náš poslední let do Stokmarknes, který byl maličkým letadlem a trval 35 minut, poté co jsme dorazili do Stokmarknes, tak nás tu přivítala Ellen s Monicou a jeli jsme každý jinam, já (Adéla) jsem jela s Monicou a Matěj s paní učitelkou Dluhošovou k Ellen.

– 2. DEN – Adéla (zdravotnická škola)

– druhý den jsme s Monicou odstartovaly snídaní a poté jsme jely do školy, která tu začíná v 8:30, první dvě hodiny mi studenti představili školu, také mě provedli po škole a ukázali mi nezbytné věci. Co je na téhle škole jiné je to, že tu mají společné toalety, spoustu automatů na vodu a také tu nemají jídelnu, ale kantýnu, kde si můžou dát studené obědy nebo jen nějaký zákusek. Druhou hodinu jsem měla tělesnou výchovu. Tělocvičnu a sportovní hřiště mají přibližně 10 minut chůze od školy a když jsme dorazili na místo, tak nám pan učitel řekl, že náš úkol je jít 2 kilometry procházkou nebo během, to záleželo na nás co si vybereme a tak jsme si vybrali chůzi, po tělesné výchově jsme šli zpět do školy, kde jsme měli volnou hodinu na oběd. Dále následovala hodina ošetřovatelství, kde se studenti učili stlát postele. Škola tu končí většinou v 15:30 a pátky mají kratší. A po škole jsme jely s Monicou domů.

– 2. DEN – Matěj (ekonomická škola)

– první školní den začal v 8:30. Do školy jsme vyrazili kolem 8:15, protože Ellen bydlí kousek od ní. Jako první 2 hodinovku jsem měl Angličtinu, kde jsme dostali 2 texty rapových písniček a k nim jsme měli odpovědět na několik otázek. Další dvouhodinovka byla “Entrepreunership and Bussiness development” kde se mě ujal učitel Hank, který mě přivítal a představil ostatním. V hodině studenti dostali info ohledně jejich firem, které si budou zakládat. Poté následovala třídnická hodina Hankovo třídy. Na konec jsem měl znovu byznys hodinu s Hankem, ale se staršími studenty. V hodině se diskutovalo o Influencer marketingu a poté jsme koukali i na video zaměřené na to. Po škole celý den pršelo takže jsme už nic jiného nepodnikli.

– 3. DEN – Adéla (zdravotnická škola)

– třetí den jsme opět jely do školy, která začínala v 8:30. První hodinu jsem měla ošetřovatelství, kde studenti opět stlali postele a druhou hodinu jsem měla angličtinu, kde jsme měli diskutovat o online životě a o tom, co nám sociální sítě přináší a naopak. Poté jsme se šly podívat s Monicou a paní učitelkou Dluhošovou do pečovatelského domu tady ve Stokmarknes a také jsme se šly podívat do zdejší nemocnice, která je velice klidná a tichá, nemocnice je taky velmi moderní jak zvenku tak i zevnitř. Po téhle prohlídce zdravotnických zařízení jsme si šly projít město, kde nám Monica ukázala co tu všechno mají od obchodů, pekařství až po přístav nebo muzeum, kam by jsme se měli jít podívat následující dny. Poté jsme se šly podívat na loď, která je tady výjimečně na dva týdny v roce, takže jsme měly obrovské štěstí, že jsme měly tu možnost se na loď podívat a plout podél pobřeží a vidět zdejší fjordy, plavba trvala 2,5 hodiny a poté co jsme přijely zpět do Stokmarknes, tak na nás čekala Ellen s Matějem a šli jsme společně na pizzu do zdejší restaurace, po večeři jsme se rozdělili a jeli domů.

– 3. DEN – Matěj (ekonomická škola)

-druhý školní den začal tělocvikem až ale v 10:00. Na tělocviku jsme dostali mapu a na ní cestu, po které jsme měli jít nebo běžet. Až ve dvě hodiny mi začala dvouhodinovka práva s Hankem. Probíraly se zde různé případy, studenti je museli vyřešit a zjistit, jaké zákony v daných případech porušili. Po škole jsme šli společně s Adél do místní Pizzérie. Poté jsme se s Ellen a paní učitelkou Dluhošovou jeli projet po ostrově. Střed ostrova je hornatý, takže lidé žijí u pobřeží. Cestou jsme potkali i losy.

– 4. DEN – (Adéla zdravotnická škola)

-4. den jsme šly s Monicou po škole do dalších pečovatelských domů tady v malém městečku Melbu, kde to bylo celé nové a moderní, mohla jsem vidět spoustu věcí, které u nás v Česku nemáme. A po prohlídce jsme se šli odpoledne společně i Matějem na turistiku tady v Melbu, kde viděli jsme krásný výhled z kopců a hor.

-4. DEN – ( Matěj ekonomická škola)

-třetí školní den začal klasicky od 8:30. První 2 byznys dvouhodinovky jsem měl znovu s Hankem. Studenti se učili o jednotlivých obchodních korporacích společně s jejich riziky. 2. Dvouhodinovka byla věnovaná exkurzi, na kterou máme jít v pátek (dnes je čtvrtek). Exkurze má být do továrny na Fish Balls. Poslední dvouhodinovka angličtiny byla zaměřena znovu na rap, ale tentokrát si studenti mohli vybrat vlastní text. Poté museli znovu odpovědět na otázky, které dostali.

– 5. DEN – (Matěj ekonomická škola)

-čtvrtý školní den začal jednou dvouhodinovkou ruštiny. Žáci se zde učili základy ruštiny a azbuku. Poté jsme porovnávali některé slova, které mají podobnou výslovnost v češtině. Ve dvanáct hodin jsme zamířili do města Sortland, kde jsme navštívili firmu Vesterålens, která se zabývá především výrobou tkzv. Fish Balls. Ředitel firmy nám prve zodpověděl dotazy a poté jsme se šli podívat přímo do výroby. Exkurze byla zajímavá dokonce byla i v angličtině. Po exkurzi jsme se v městě šli najíst do Pizzérie.

– 5. DEN A 6. DEN – (Adéla zdravotnická škola) 

-5. den jsme se šly s Monicou podívat do zdejších obchodů s jídlem, mají tu spoustu věcí na výběr co se týká sladkostí i normálního jídla. A 6. Den jsem se šla projít po městečku Melbu a pak jsme měly jen odpočinkový den. 

– 7. DEN 

– v neděli jsme byli v kavárně, kde jsme si dali dortíky a čaj a poté jsme vyrazili na prohlídku ostrovů, vždy jsme se zastavili u krásných míst, mezi horami, mohli jsme vidět zdejší fjordy a moře. A cestou zpět jsme se zastavili v Burger Kingu, který je cca 25 minut od Stokmarknes a poté jsme jeli domů

– 8.DEN (Adéla zdravotnická škola) 

– 8. den se nám zrušila škola, takže jsme s Monicou vyrazily do jiného města, kde mají nákupní centra, takže jsme se šly podívat do pár obchodů a došly jsme si na oběd do takové kavárny v centru. Po nakupování jsme jely domů, kde jsme se oblékly na turistiku, a poté jsme si vyšli na jeden kopec, kde jsme měly opět moc krásný výhled na moře, hory a jezera. 

– 8.DEN (Matěj ekonomická škola) 

-tento den nám zrušili výuku, takže jsme měli celý den volno. Odpoledne jsem se společně s Ellen šli projít k pláži nedaleko Stokmarknes.

– 9.DEN (Adéla zdravotnická škola)

– v tento den, jsme dělali ve škole plakáty na autoimunitní onemocnění a po škole se tu konala akce na den mentálního zdraví, takže jsme ve škole zůstali déle, a mohli jsme dělat různé aktivity (např. Pletení náramků, omalovánky nebo hraní her…) potom jsme se šly podívat na naučná videa, dostali jsme ovocný salát a jeli domů. 

– 9.DEN (Matěj ekonomická škola) 

– v úterý jsem jako první dvouhodinovku měl Angličtinu. V hodině jsme byli rozděleni do skupin a společně jsme hráli hru. Postupně si skupiny musely vybrat otázky za určitý počet bodů podle obtížnosti. Otázky se týkaly témat, které studenti probírali v minulých hodinách. 
-10. DEN (Adéla zdravotnická škola) 

– v tento den jsme měli hodiny ošetřovatelství kde jsme měřily tlak, cukr v krvi, teplotu a tak podobně. Po škole jsme jeli s Monikou domů a měly odpočinkový den. 
– 11. DEN 

– v tento den jsme jeli společně s Monikou na výlet trajektem, podívali jsme se do vesničky Hellandsøya, což je rybářská vesnička, kde mají spoustu ryb, krásných výhledů a fotbalové hřiště na ostrůvku uprostřed moře. Po té jsme si zašli na dobrou večeři a jeli jsme zpátky domů

– 12. DEN 

– v pátek jsme šli společně s Ellen a Hankem do muzea ve Stokmarknes, kde uvnitř mají loď jménem Hurtigruten. Mohli jsme nahlédnout přímo do lodi, do pokojů, recepce a všech místností v lodi. Potom jsme šli na procházku a nakonec jsme šli společně s Ellen na večeři do čínské restaurace. 

– 13. DEN (Adéla zdravotnická škola) 

– v sobotu jsme se jeli s Monikou podívat do malého obchůdku, kde měli všechno levně od oblečení až po různé bytové doplňky. 

– 14. DEN – Odjezd 

– po ranní procházce a po zabalení všech věcí jsme se vydali na letiště ve Stokmarknes, poté už jsme se jen rozloučili a pokračovali v naší cestě přes Bodø, Oslo až do Prahy 🙂