Saint-Nazaire (30. 9. – 13. 10. 2019)

První den – 30.9.2019

Dne 30. 9. jsme nasedli do letadla a vyrazili napříč Francií. Když jsme dorazili, na letišti v Nantes na nás čekala Estelle – učitelka angličtiny v Saint-Nazaire a zástupce ředitele, kteří nás uvítali a odvezli nás na náš hotel Smartappart, kde strávíme celé dva týdny. Po ubytování pro nás francouzští studenti připravili uvítací oběd v podobě sendviče, pizzy, sušenek a čokoládového krému. Poté jsme absolvovali prohlídku školy Lyceé Brossaud-Blancho, po které nás provedli tři studenti, kteří studují business. Následně jsme se s pár studenty odebrali do centra města. Nakonec jsme dorazili na hotel, kde jsme zůstali po zbytek večera.

1.10.

1.10. se ve škole pořádaly přípravy na Erasmus Days. Byli jsme rozděleni do šesti skupinek, přičemž v každé skupince se připravovala jiná aktivita. Cílem bylo seznámení se s cizími studenty. Po přípravě jsme navštívili místní jídelnu, kde jsme si měli možnost vybrat ze široké škály jídel (od sladkého, přes smažené až po slané). Po obědě jsme byli přiděleni francouzským studentům, kdy jsme se rozdělili podle oborů. Slečny ze zdravotní školy se účastnili praktické výuky ošetřovatelství a studenti s ekonomickým zaměřením byli vysláni do rozdílných obchodů, aby sehnali sponzorské dary na charitativní běh pořádaný školou. Po škole jsme se opět sešli a vydali se na místní pláž.

2.10.

Dne 2.10. nás čekal celodenní výlet do Nantes, kam jsme se vypravili vlakem. Výletu se zúčastnilo několik francouzských studentů a dvě učitelky – Matylda a Isabelle. Po příjezdu jsme se vydali do krásného parku, kde se nacházely speciální druhy stromů a květin. Poté jsme viděli kostel, hrad, starou část města, ve kterém jsme měli rozchod. Po rozchodu jsme navštívili novější část města, kde jsme strávili zbylou část výletu. Jelikož nám výlet zabral celý den, nic jiného jsme nestihli a vrátili se na hotel.

3.10.

Čtvrtek 3. 10. byl nabitý. Dopoledne jsme strávili ve škole, kde jsme byli opět rozděleni na studenty zdravotnické a studenty ekonomické školy. Zdravotnice viděly výuku tělesné výchovy a ekonomové informační technologii. Následoval oběd ve školní jídelně a poté jsme postupně s paní Ditou Hudkovou oběhli naše pracovní místa, kde budou následující týden probíhat stáže.

Stáže se procházeli většinou po jednotlivcích/dvojicích, takže my zbylí, kteří jsme na prohlídce zrovna nebyli, jsme se účastnili i odpolední výuky – hodina angličtiny a hodina „zdraví a bezpečnosti na pracovišti“.

Po škole, která nám končila v 15.20 jsme se rovnou zašli podívat do ponorky. Návštěva se nám velice líbila, byla zajímavá.

4.10.

4.10. jsme měli pouze dopolední program – školu. Výuka probíhala opět v rozdělení na studentky ze zdravotní školy a na studenty z ekonomickým zaměřením.

Zdravotnice trénovaly mytí dětských tělíček a povlékání postele, ekonomové se zúčastnili výuky anglického a španělského jazyka.

Volné odpoledne jsme vyplnili nakupováním v blízkém Ruban Bleu.

5.10.

= první den volného víkendu. V plánu bylo trávení času s francouzskými studenty. Plán se vydařil parádně. Francouzky nám ukázali zdejší nákupní centra a krásy města. Strávili jsme spolu celý den.

6.10.

Neděle, 6.10., byla náročná. Objeli jsme všechny workplaces, kde budeme od pondělí pracovat.

Objíždění nám zabralo půl dne, zbylou půlku jsme strávili na pláži a vytvářením prezentace na páteční Erasmus Days.

7.10. – 10.10.

V pondělí 7.10. nám začínaly naše praxe ve společnostech.

Studentky ze zdravotní školy byly zaměstnány jako ošetřovatelky v domech pro seniory, studentky a student z ekonomického zaměření měli na starost administrativní věci- práce v kanceláři či ve školním sekretariátu.

Pracovali jsme obvykle od 9-17 hodin. Poté jsme měli volno. Zbytek dne jsme většinou strávili na hotelu, jelikož jsme byli po celém dni vyčerpaní.

A takhle to šlo až do čtvrtka.

11.10.

V pátek, 11.10., jsme měli závěrečný Erasmus Days, kde jsme prezentovali naše prezentace (o ČR a o exchange ve Francii). Ovšem neprezentovali jsme jediní. Pár místních studentů nás seznámilo s jejich výměnnými pobyty v zahraničí (oni ale bohužel prezentovali ve francouzštině, takže jsme si rozuměli pouze s obrázky).

12.10.

Sobotu, 12.10., jsme měli volnou. Zašli jsme si na poslední nákupy, podnikli poslední výlet na pláž a rozloučili se s francouzskými studenty, se kterými jsme trávili čas.

13.10.

Závěrečná neděle, 13.10.

Odjezd z hotelu na letiště byl v 10:30. Do Nantes (město, kde stojí letiště) nás odvezla paní učitelka Estelle a zástupce školy.

Odlétali jsme ve 14:40, let byl bez potíží a domů jsme dorazili v pořádku.

 

Jsme moc rádi, že jsme s Erasmem mohli vycestovat a že nám to naše škola umožnila. Tato stáž nám dala hodně. Samostatnost, odpovědnost, komunikativnost…

Což se týče mluvení v anglickém jazyce, určitě nám to pomohlo v tom, že když máme mluvit anglicky, nejsme ve stresu, že uděláme chybu. Ba naopak, i když víme, že chybujeme, nevzdáváme to a mluvíme a zkoušíme to dál. Jen tak se přeci můžeme něco přiučit.