Norimberk (1. 12. – 13. 12. 2019)

První den – 1.12

Naše čtrnáctidenní zkušenost započala 1.12.2019. Naskládali jsme naše kufry do školního auta a kolem 10. hodiny ranní jsme vyrazili vstříc německému dobrodružství. Cesta byla bez jediného problému a nám všem utíkala rychle. Okolo 14. hodiny jsme dorazili do malého městečka Katzwang, které je cca 10 km od Norimberku. Když jsme přijeli, dali jsme si věci do našeho prázdninového domu a šli na krátkou procházku po okolí. Zbytek dne jsme strávili vybalováním. Večer nás přijel přivítat pan Höppner (zástupce v Fachoberschule), seznámil nás s programem a řekl nám všechny potřebné věci.

pondělí 2.12

Tento den byl pro nás nejnáročnější. Okolo 8:30 jsme odcházeli na S-Bahn, který nás dovezl do Norimberka na hlavní nádraží. Odsud jsme jeli U-Bahnem na Maximillian Straße. Když jsme dorazili do školy, seznámili jsme se s paní ředitelkou Galiger a se studenty, kteří s námi hrají pohádku pro děti. Poté jsme šli na prohlídku školy, studenti také ukázali, kde si můžeme další dny kupovat oběd. Na přivítanou nám škola k obědu objednala pizzy. Okolo 14:00 nám začala první zkouška: rozdělily se role, prošli jsme si text a zkusili zazpívat písničky. Studenti nám přeložili příběh do angličtiny, abychom pochopili, co se vlastně bude hrát. Po zkoušce jsem za doprovodu pana Höppnera, šli na prohlídku Norimberka. Na závěr prohlídky jsme měli rozchod na vánočních trzích. Domů jsme se vrátili až okolo 21:30. Byl to opravdu dlouhý a náročný den.

úterý 3.12

Od 8:30 do 13:00 probíhala další zkouška. Opět jsme si četli text a zpívali písničky. Odpoledne jsme šli do Nationalmuseum. V tomto muzeu jsme si prohlédli obrazy z baroka a renesance. Byli jsme se také podívat na staré garderóby a oblečení z předešlých dob. Zbytek dne jsme strávili doma. Dopisovali jsem si látku a hráli společenské hry.

středa 4.12

Ráno jsme jeli opět do centra Norimberka. Měli jsme rozchod, abychom si mohli nakoupit věci, které potřebujeme. Po celém dopoledním nakupování jsme jeli U-Bahnem opět do školy. Čekala nás třetí zkouška. Poprvé jsme si pohádku zkoušeli zahrát, ale stále jsme museli používat text. Odpoledne nám přijela návštěva až z Česka. Přijela se na nás podívat paní ředitelka Hašková s panem učitelem Paďourkem. Přivezli nám kostýmy a kulisy.

čtvrtek 5.12

Ráno proběhla čtvrtá zkouška. Připravovaly se kulisy, sháněly se rekvizity a opět se zpívaly písničky. Konečně začala hra dávat smysl a ucelila se. V plánu bylo celé odpoledne strávit s německými studenty. Odpoledne jsme si opravdu užili. Rozdělili jsme se na dvě půlky. Jedna půlka šla na oběd do restaurace a druhá půlka šla na nákupy. Asi po hodině jsme se všichni sešli a zbytek dne strávili společně. Ukázali nám zdejší nejlepší obchody a restaurace.

pátek 6.12

Ve škole jsme měli být až okolo 11:00, takže jsme toho využili a přispali si. Čekalo nás opět zkoušení. Tentokrát jsme naaranžovali kulisy, sehnali všechny rekvizity a připravili tak celou scénu. Celé představení se pomalu blíží do konečné podoby. Odpoledne jsme opět s panem Höppnerem šli na místo, kde se konaly Norimberské procesy a jelikož byla v tento den opravdu zima, zůstali jsme zbytek dne doma.