Annaberg (25. 11. – 20. 12. 2019)

Dne 25.11. jsem se po půl roce vrátila do německého města Annaberg-Buchholz, do zařízení Lebenshilfewerk i do toho samého ubytování:). Připadala jsem si, jako bych z města vůbec neodjela..přivítáním personálu jsem byla až dojata. Pracuji ve skupince Motýlků, jako před půl rokem, a od německých kolegyň jsem nebyla přivítána jen podáním ruky (jako se zdravíme každé ráno se všemi) ale vřelým obětím:), takže ze mě spadla všechna tréma, kterou už jsem ani nemusela mít:)). V pondělí jsem si jen prošla zařízení, všechny pozdravila a jela se ubytovat. 

Tento rok má zařízení pouze dvě oddělení, protože má málo dětí: Motýlky a Broučky, jinak jsou skupinky 3: Motýlci, Broučci a Včeličky. 

V úterý, dne 26.11, mi již ve školičce začínal běžný den. Na 7. hodinu docházím do zařízení, prostírám na snídani a čekám na první holčičku Velinu:)). Prostíráme spolu stoly nebo si hrajeme, dokud nepřijdou ostatní děti, aby spolu mohly společně snídat. Každý den svoláme děti písničkou jak k snídani, tak k obědu. Na snídani se scházíme nejpozději v půl deváté, pak následuje hygiena a čistění zoubků, u některých dětiček je nutná dopomoc.Následuje volná hra a a logopedie(každý den jiné dítě, pokud nemá logopedického externistu). Kolem 10.hodiny se chystáme ven, ale tenhle týden jsme byli jen jednou, protože nebylo hezké počasí,  a tak jsme se společně ladili na vánoční atmosféru a s dětmi poslouchali koledy, prohlíželi knížky a hráli si. Před 11. hodinou je vybráno jedno z dětiček, které dostane zástěrku a jde společně s dospělým doprovodem pro oběd a má za úkol rozdat nádobí(hrníčky na čaj a mističky s kompotem, jogurtem či přesnídávkou, příbory většinou rozdávají dospělí), a když se na to cítí, rozdává i talíře s obědem:).Potom následuje hygiena a převlékání do pyžámek – kde je nutná dopomoc, pomáháme!:) Přibližně do 12:00 máme půl hodinovou pauzu, po které se střídáme, abychom dohlížely na spící děti, jelikož se některé budí dřív:). Budíček je po 13.hodině, následuje hygiena, převlékání a odpolední svačinka. Poté odcházíme do šatny a převlečení čekáme na taxi, které jezdí před 14:00. Za dětmi, které si vyzvedávají rodiče se vracíme do školičky a čekáme, dokud si pro ně rodiče nepřijdou. Pracovní doba je do 15:00, ale to už jsou většinou děti pryč.

V pondělí, dne 2.12., začal můj druhý pracovní týden. Dnes jsme, po běžné ranní rutině, šli  s dětmi relaxovat do místnosti, kde je vodní postel a různé pomůcky se světelnými efekty na uklidnění. Každá skupina, tedy Motýlci a Broučci, má vyhrazený jeden den na tuhle místnost. Děti si bereme s německou kolegyní po dvou, ostatní děti zůstávají ve třídě s hlavními paními učitelkami. Většinou s každou dvojicí trávíme v místnosti tak 20-30 minut, takže stihneme vystřídat všechny děti. Děti masírujeme pomocí masážních míčků, po celou dobu hraje v místnosti uklidňující hudba a na zeď se promítá abstraktní animace. Další dny jsme se věnovali výtvarným činnostem – děti si pastelkami vybarvily vánoční stromeček, který měly předtištěný, a poté ho pomocí otisků prstů barevně ozdobily. Větší děti si stromeček samy vystřihly. Na vyrábění si opět bereme děti po dvojicích.

Jelikož nám tento týden napadl sníh, každý den jsme chodili ven a užívali si zimní radovánky:). Koulujeme se, stavíme sněhuláky..užíváme si!:)

9.12. začal již třetí týden mého pobytu. Utíká to jako voda! Pondělní dopoledne jsme opět trávili v relaxační místnosti. Vodní postel si ve velkém užívám i já:). V úterý jsme vybrali děti, které s námi šly do místnosti, kde je bazének s balónky, ve kterém můžou řádit. My jsme tentokrát v místnosti pracovali s puzzlemi(jednoduché puzzle na kterých jsou většinou věci běžné potřeby a mají nejvíc tři dílky)  – rozvoj jemné motoriky, zrakové vnímání, rozvoj řeči.

Středa byl výjimečný den. Přišel totiž Weinachtsmann! Děti se na tento den moc těšily:). Takže jsme po snídani a hygieně šli tentokrát všichni rovnou ven, kde byl připravený táborák a pohoštění. Děti dostaly Bratwurts, Kinderpunch a opekly si na klacku těsto. Poté přišel pán, který byl převlečený za Weinachstamanna a měl na zádech pytel, ve kterém byly připraveny balíčky pro děti. Děti si k němu chodily po jednom, některé mu zazpívaly koledu, některé řekly básničku, některé podaly jen ručku:) Vánoční den pokračoval..mezitím, co jsme byli venku, ostatní zaměstnanci přinesli do naší místnosti dárečky. Když jsme přišli dovnitř, obě skupinky se sešly v naší třídě a společně dárečky rozbalovaly. Byla to taková rychlost, že jsem to nestihla ani vyfotit:). Děti dostaly knížky, auta, odrážedla a spoustu dalšího. Byl to moc krásný den!:)

Ve čtvrtek následovalo sportovní dopoledne, takže jsme se přesunuli do sportovní místnosti se třemi dětmi. Děti se převlékly do sportovního oblečení a zábava mohla začít! Dětiček se ptáme, co by chtěly dělat, každého zvlášť, a pak společně s německou kolegyní uděláme překážkovou dráhu: klouzačka, pak děti musely prolézt tunelem, přejít či se plazit po lavičce a nakonec udělat na žíněnce kotrmelec. Mají ale tolik energie, že ani tohle je neunavilo:). 

V pátek pokračovalo sportovní dopoledne s dalšími dětmi. První trojice si vybrala klouzačku, přecházení po lavičce, kotrmelce na žíněnce a kruhy. Kruhy jsou barevně odlišené a děti měly za úkol skákat z kruhu do kruhu podle toho, jaká barva byla zrovna řečena. Pak se děti vystřídaly a další dvě dětičky měly větší stupeň postižení a vybraly si hru s míči. Moc jsme se dnes nasmáli (ale to skoro každý den) a sportovní chvilky si naplno užívali.