Sevilla – Mobility of VET learners (8. 3. – 11. 3. 2020)

Účastníci: Jitka Hašková, ředitelka školy a manažerka projektu

Zdeněk Paďourek, zástupce ŘŠ a odborný garant projektu

Jana Dluhošová, učitelka jazyků – anglický a španělský jazyk

Aktivita – A3 – Mobility of VET learners

Partner: jazyková škola Carlos V.

Naše spolupráce započala díky semináři na Hispánsko-české obchodní komoře v Praze v listopadu 2019, kde jsme navázali kontakt díky zajímavé prezentaci obou stran.  Díky vstřícné komunikaci se španělskou stranou jsme naplánovali na období března 2020 přípravnou návštěvu, která měla základní cíl: seznámit se na místě s novým partnerem, upřesnit podmínky budoucích stáží a nastavit rámce nové spolupráce.

A tak jsme na Den žen 8. března 2020 odletěli do španělské Sevilly. Let byl z Prahy do Madridu a z Madridu do Sevilly leteckou společností Iberia. Vše proběhlo bez komplikací a s dobrou náladou a očekáváním, že nová zjištění budou pozitivní a my budeme moci motivovat žáky a studenty na nové stáže. Navíc jsme přiletěli do „tepla“, v Praze bylo 7 stupňů, v Seville po 9. hodině večerní bylo 21 stupňů. Dopravili jsme se taxíkem do hotelu a vyšli na krátkou večerní procházku, protože Sevilla byla celá osvětlená, vanul teplý větřík a my měli pocit, že začaly prázdniny.

9. března 2020

Na druhý den jsme měli naplánovaná čtyři pracovní jednání. První schůzka byla s koordinátorkou programu Erasmus+ Annou Chyczewskou, která nás ve škole přivítala, ukázala nám prostory školy a úvodní prezentací představila jazykovou školu, město Sevillu a náš pracovní program. Další aktivitou byla návštěva pracoviště pro obor Masér nebo Praktická setra – domov seniorů – Fundación Gerón Elderly Residence. Jedná se o síť zařízení v počtu 25 objektů po 6 regionech Španělska, jde o zařízení soukromého charakteru. Zde nás provázela vedoucí zařízení paní Inmaculada, která v oboru pracuje celý profesní život a bylo vidět, že tuto práci má ráda a dělá jí srdcem. Vysvětlila nám pracovní režim dne, kde a co by naši stážisté mohli dělat. Sympatické bylo, že u domova je příjemná zahrada, kde se dá strávit i čas venku. Zařízení je nově zrekonstruované a je situováno v dobré části města, dostupné metru a autobusovému spojení. Poté jsme se po dobré kávě v kavárně přesunuli autobusem na další pracoviště ve sportovní centru v části města, která vznikla díky pořadatelství výstavy EXPO v roce 1992. Sportovní centrum Crossif La Forja je opět v soukromém vlastnictví fyzioterapeuta Angela, který nám vše ukázal a provedl nás zařízením. Působí také jako vysokoškolský pedagog v oboru fyzioterapie a má zkušenosti s mladými lidmi. Toto pracoviště je určeno stážistům z oboru masér sportovní a rekondiční. Podle toho, co jsme měli možnost shlédnout, budou mít naši žáci dostatek zajímavých příležitostí v oboru. Před poslední schůzkou jsme měli volný čas se projít starým městem a užít si tak atmosféru překrásných monumentálních staveb a maurské architektury, sluníčka, vynikající kávy a pomerančové džusu z čerstvých pomerančů, a především kvetoucích a nádherně vonících pomerančovníků. V podvečerní čas jsme s Annou navštívili hostitelskou rodinu, která poskytuje ubytování stážistům jazykové školy Carlos V. Rodina v tuto dobu právě hostila 2 zahraniční studentky. Protože na našich pobytech žáky a studenty v rodinách obvykle ubytované nemáme, byla tato návštěva pro nás velmi důležitá a my jsme se tak ubezpečili, že o naše žáky a studenty bude postaráno. Toto ubytování je navíc v blízkosti školy a dostupné metru a autobusové dopravě. Nádherný a teplý den (25 stupňů) jsme zakončili dobrou paellou na zahrádce náhodné restaurace nedaleko našeho hotelu Exe Macarena.

10. března 2020

Naše mise Erasmu pokračovala první návštěvou soukromé mateřské školy neboli Kindergarten Quinta Avenida. Jedná se o bilingvní školku, ve které se mluví španělsky a anglicky, je určena nejmenší kategorii dětí od 0 do 3 let věku. Ve školce je celkem 5 oddělení, v každém je maximálně do 12 dětí a vedoucí zařízení, pan Diego, nás provedl všemi odděleními. Potkali jsme se zde se stážistkou z USA, jejíž pobyt právě končí. Stáž si pochvalovala a byla v Seville velmi spokojená. Školka má malou zahrádku, bohužel jen na umělém povrchu a umělé venkovní vybavení. Ve srovnání s našimi školkami působila skromně jak prostorově, tak počtem dětí. Ale školka měla určitou „štábní“ kulturu, jednak měly dětičky školní oblečení a vychovatelky jednotné oblečení, dětičky byly zabrané do her a činností, a ty nejmenší spinkaly v postýlkách nebo dětských houpačkách. Ve školce jsou především děti manažerů z velkých korporátních firem v Seville.

Po této návštěvě jsme se pěšky přesunuli do další Kindergarten Escuela Infantil Nemomarlin Torneo, ve které nás prováděla sympatická zastupující vedoucí paní Natalia. Opět je to školka pro malé děti od 0 do 3 let věku, ve školce jsou všude kamery, aby rodiče viděli, jak probíhá den jejich dítěte ve školce. Školní zahrádka je v omezeném prostoru mezi budovami opět s umělým povrchem a krytím před sluncem. Ve školce vedou každému dítěti deníčky, kam zapisují základní informace z celého dne. Děti jsou ve školce od 7 do 17 hodin, dopoledne mají výukové programy, v odpolední čas spíše herní programy.

V obou školkách budou moci naše studentky pracovat v ranním a odpoledním režimu a budou mít zajištěné dobré podmínky pro praxi.

Pro nás v odpolední čas (ve 14:30 hodin) jsme měli domluvený slavnostní oběd s ředitelem školy panem Juanem Antoniem Bardón Rafaelem. Setkání bylo velmi příjemné, neboť jsme jednak projednali podmínky a ekonomické parametry budoucích stáží, ale především jsme se trochu lidsky “oťukali“ a u společného stolu si pochutnali na tradičních španělských tapas dle výběru hostitele. Poslední aktivitou byla společná fotografie pro sevillský tisk.

Závěrečnou slunnou a teplou procházkou (tentokrát 27 stupňů) po Plaza de Espaňa, po nábřeží řeky Gualdalquivir okolo Torre del Oro jsme zakončili úspěšnou misi do Sevilly.

 

Co říci závěrem? Žákům a studentům našich oborů se otevřela zajímavá příležitost poznat moderní a zároveň historicky zajímavou destinaci s vřelou tváří a srdečným přijetím.

Let domů do Čech ve středu 11. března 2020 měl bohužel trpký nádech obav ze situace spojené s koronavirem. Víra v dobrou misi nás udržuje v optimistické náladě.