Saint-Nazaire – stáž pedagogů (8. 3. – 12. 3. 2020)

Neděle 8. března 2020 – Den odjezdu

V Evropě byl koronavirus, ČR měla první případy koronavirové nákazy, ale náš tým 5 žen, a to ve složení Marta Gašparínová, Irena Dubová, Vladimíra Müllerová, Jana Langová a Gabriela Raková, se cesty do zahraničí nezalekl a odlétal do Francie vybaven rouškami a antibakteriálními gely, ale hlavně s odhodláním poznat a naučit se novému. Těsně před půlnocí jsme přistály na letišti v Nantes, odkud jsme s taxi vyrazily do Saint Nazaire.

 

Pondělí 9. března 2020 – Den první

Saint Nazaire, přístavní město v západní Francii na řece Loiře u Atlantského oceánu, nás přivítalo časně ráno. Ubytovaly jsme se ve SmartAppart hotelu a dopřály si pár hodin spánku. Toho rána jsme spatřily francouzské slunce jedinkrát. Obstaraly jsme si snídani ve francouzském stylu – lahodné máslové croissanty. S nadšením a pocity zvědavosti jsme se vypravily městskou hromadnou dopravou do partnerské školy – Lyceé Brossaud-Blancho. Tam nás uvítal pan ředitel Dumoulin Pascal, zástupce ředitele a vyučující ekonomických předmětů Isabelle. Koronavirová epidemie ovlivnila tradiční francouzský pozdrav a v rámci preventivních opatření se ustoupilo též od společenského podání ruky. Potěšily jsme Becherovkou, tradičními lázeňskými oplatkami, čokoládami Orion. Komunikačním jazykem byla angličtina. Na programu prvního dne byla prohlídka školy, „business a medical“ hodiny a oběd, který připravili žáci školy v rámci zkoušek. Návštěva sociálního partnera školy – Domu pro seniory byla zrušena vzhledem k zákazu návštěv v rámci prevence koronavirové nákazy. Odpoledne se vyznačovalo chladným, deštivým a větrným počasím, ale to nás neodradilo od malé prohlídky města a procházky k Atlantskému oceánu. Pohled na oceán a přímořský vzduch dodává energii za každého počasí. Povečeřely jsme francouzské sýry, baguette a ochutnaly francouzské víno.

 

Úterý 10. března 2020 – Den druhý

Dopoledne jsme absolvovaly blok hodin zdravotnického a ekonomického oboru, v jejichž rámci jsme žákům prezentovaly naši školu a odpovídaly na dotazy týkající se České republiky a školství u nás. Žáci ekonomického oboru nám prezentovali absolvované praxe a pozvali nás na exkurzi do nově vzniklého školního marketu, v němž bude probíhat výuka fiktivní i reálný obchod. Představili nám vlastní produkty určené ke skutečnému prodeji. Vyučující Matylda a Chantal daly nahlédnout do praktické výuky péče o děti o dospělé. Navštívili jsme školní knihovnu se studovnou a po obědě ve školní jídelně jsme vyrazily na prohlídku Mořského muzea v Saint Nazaire. Část odpoledne jsme věnovaly také nákupu suvenýrů a individuální prohlídce města.

 

Středa 11. března 2020 – Den třetí

I třetí den byl programově bohatý. Zažily jsme CLIL hodinu i hodiny angličtiny u vyučující Estelle. Proběhlo závěrečné setkání a diskuze o další části projektu s vedením školy a vyučujícími. V rámci „farewell drink“ jsme degustovaly tradiční místní nápoj z jablek. Byly jsme obdarovány místními typickými produkty – solným květem (solí nejvyšší kvality) a slaným karamelem. Po obědě jsme se vydaly na cestu do Nantes, kde jsme viděly například Zámek vévodů bretaňských neboli Zámek královny Anny a výrobnu známých sušenek Lu. Na poslední noc jsme byly ubytovány v BB hotelu u letiště.

V rámci stáže jsme zaznamenaly zejména odlišné zázemí pedagogů i harmonogram zvonění, školního dne i roku, jednotný čas obědu pro celou školu, absenci třídního učitele, velký podíl praxe a projektové činnosti žáků, disciplínu žáků v docházce, značnou samostatnost žáků.

 

Čtvrtek 12. března 2020 – Den čtvrtý

Cílem čtvrtého dne byl šťastný návrat domů. Cesta to byla zajímavá, inspirativní i náročná a v určitém směru neopakovatelná, ale jak se říká: „Všude dobře, doma nejlépe.“