Dublin (21. 9. – 8. 10. 2021)

 

Už minulý rok nám byla tato stáž nabídnuta, bohužel kvůli covidovým opatřením se nemohla uskutečnit a odložila se na letošní školní rok. Hned druhý školní den jsme měly nečekaný telefonát od zástupce ředitelky pana Paďourka, že je možnost koncem září uskutečnit naši stáž v Irsku.  Před odjezdem jsme s vedením školy vyřešili veškeré záležitosti, které se týkaly pobytu v zahraničí. Zařídily jsme si cestovní pojištění, podepsaly potřebné smlouvy a udělaly jazykový test z angličtiny.

V pondělí 20.9. jsme se vydaly na Letiště Václava Havla v Praze. Na letiště jsme dorazily ve 14:30 a jako první jsme zamířily na odbavení zavazadel, dále jsme prošly letištní kontrolou a už čekaly na náš let. Letadlo z Prahy do Dublinu odlétalo v 16:45, během letu byly mírné turbulence, ale zvládly jsme to a s předstihem okolo 18. hodiny přistály v Dublinu. Po přistání jsme našly naše kufry a vydaly se za Míšou, která na nás čekala před letištní halou. Míša je bývalá studentka naší školy a zprostředkovává celou tuto stáž společně s jejím manželem Johnem.

Cesta domů byla příjemná a rychle nám utekla. Dozvěděly jsme se okrajově jak bude naše praxe probíhat a co bude naše náplň práce. Po zhruba hodinové cestě jsme dorazily do jejich domu, kde jsme se seznámily s celou rodinou a večer strávili povídáním. Před praxí jsme měly pár dní volno, abychom se rozkoukaly a poznaly okolí. Navštívily jsme také několik měst jako například Dublin, Carlow nebo Kilkenny.

V následujících dnech jsme vykonávaly praxi pro firmu Stocktaking Services Dublin Ltd. Je to inventarizační společnost, která byla založena v roce 1986, poskytující přesné a nezávislé inventarizační služby maloobchodním společnostem po celé zemi. Majitelem této firmy je již zmiňovaný John Donegan.

První den naší praxe jsme vstávaly v brzkých ranních hodinách, abychom společně s Johnem vyrazili před 5. hodinou ranní na naší první zastávku v Dublinu. V obchodě jsme od pana majitele Johna dostaly inventarizační mašinky, které slouží k počítání zboží. Bylo nám vysvětleno, jak mašinky fungují a každá jsme dostala na starost svůj regál se zbožím, které jsme musely spočítat. Každé zboží jsme musely zařadit do určité kategorie DPH a napsat počet kusů zboží. V Irsku mají čtyři sazby DPH, základní sazba činí 23 % a dalšími třemi jsou snížené sazby 13,5 % (služby v zemědělství, úklid a stavebnictví a autopůjčovny), 9 % (sektor cestovního ruchu a pohostinství) a 4,8 % (stav hospodářských zvířat a chrtů). V České republice máme tři sazby DPH, a to 10 % (prodej kojenecké výživy a potravin pro malé děti, prodej léků nebo prodej pitné vody), 15 % (prodej potravin a nealko, rostlin a semen, krmiv pro zvířata) a 21 % (uplatňujeme ji na veškeré zboží i veškeré služby, které v zákoně o DPH nejsou zařazeny pro některou sníženou sazbu).

Náplň veškerých pracovních dní byla totožná s prvním pracovním dnem. V každém obchodě jsme udělali inventuru prodejny a skladu až na výjimky pár obchodů, kde se sklad napočítal.  V některých dnech se stihl obchod pouze jeden a jiné dny se stihly obchody dva. Inventury byly prováděny v různých městech Irska.

Zde je seznam obchodů, ve kterých jsme prováděli inventury s dalšími pracovníky:

  • EuroSpar Bath Ave
  • Spar Donnybrook
  • Fresh The Good Food Market Grand Canal
  • Fresh The Good Food Market Smithfield
  • Fresh The Good Food Market Saint Kevin’s
  • Fresh The Good Food Market Capital Dock
  • Fresh The Good Food Market IFSC
  • Fresh The Good Food Market Belarmine
  • SuperValu Granard
  • SuperValu Monaghan
  • SuperValu Portlaoise
  • Centra Waterford
  • Centra Portlaw

V průběhu této stáže jsme si uvědomily některé rozdíly mezi Českou republikou a Irskem. U nás v Česku se inventury provádějí jednou ročně a obchody se uzavírají, pro přesnou kontrolu zboží. Na druhou stranu v Irsku se inventury provádějí zhruba jednou měsíčně. Dalším rozdílem je ten, že inventury probíhají za provozu, takže přesnost není 100 %. Dozvěděly jsme se také, že pokud se vám stane v obchodech úraz, např. uklouznutí po mokré podlaze, kdy by se zjistilo, že nebyla nikde varovná cedule, odškodnění jsou velmi vysoká. Toto byl důvod, kvůli kterému spousta obchodů nezvládla finanční situaci a byla nucena zavřít.