Norimberk ( 4.10. – 16.10. 2021 )

3.10. – První den

A je to tu! Píše se neděle 3.10., to na co jsme celé měsíce čekali se stalo skutečností… 11:44 a vlak je tu, všechny naše zavazadla jsme zvládli naložit do kupéčka a mohli jsme vyrazit. Čekala nás cesta do Chebu s šestiminutovým přestupem do druhého vlaku, který mířil do cílové destinace, NORIMBERK. Nebudeme vám lhát, byla to makačka. Ale všichni byli milí a s bagáží nám pomohli ( naštěstí ). Po výstupu z vlaku na hlavním nádraží v Norimberku v 15:22 hod jsme se spojili s naší vychovatelkou z mateřské školy “ Frau Vergili “ abychom se našli, když jsme se našli následovalo milé přivítání a cesta do našeho bytu. Hned jsme projeli místní metro a autobus, čistější MHD jsme nikde snad neviděli. Vystoupili jsme z autobusu a šli hledat naší ulici, hledali jsme jí nějakou dobu ale nakonec se poštěstilo, vešli jsme do chodby kde jsme viděli tucet schránek. Došli jsme si pro klíče od našeho apartmánu č. 4 a hurá se vybalit! Mezitím naše skvělá vychovatelka nám po náročné cestě šla koupit něco na zub, jelikož nám pořádně vyhládlo. Vše jsme vybalili a prozkoumávali vybavení bytu. Zjistili jsme že tu máme vše od A do Z. Pár hodin jsme pobyli v posteli abychom si odpočinuli, najednou se zatmělo a byl klidný večer. Rozhodli jsme se jít ještě projít okolo našeho bytu abychom věděli co se tu nachází. Šli jsme opravdu dlouho rovně a na co jsme narazili… Mcdonald’s, naše následující trasa byla jasná, dali jsme si kolem 21:00 hod zmrzlinu, které prostě nešlo odolat. Také jsme se ozvali rodičům a panu učiteli Paďourkovi aby o nás měli všichni info. Seděli jsme docela dlouho a dost se ochladilo takže jsme “utíkali domů” rychle vykoupat a spát abychom byli připraveny na zítřejší první šichtu. Byl to náročný den ale vše jsme zvládli s přehledem.

4.10. – Druhý den

Dobré ráno světe! Vstávat a cvičit, po zazvonění budíku v 7:00 jsme šli udělat klasicky hygienu apod. a samozřejmě se připravit na dnešek. Byli jsme zcela nervózní protože jsme nevěděli co nás čeká a nemine. V 8:40 pro nás přijela “ Frau Vergili “ a její maminka autem. Jeli jsme všichni protože maminka od Frau Vergili je kuchařka v naší školce, která se mimochodem jmenuje Sternhimmeln. Vešli jsme do školy a okamžitě se přezuli do jiné obuvi, viděli jsme na věšácích ty malé bundičky dětí což bylo pro nás velice roztomilé. Frau Vergili nás doprovodila do kanceláře kde jsme poznali paní ředitelku Cornelii Rupert a naše dvě pomocné vychovatelky abychom nebyli na děti sami. Všechny byly tak hodné! Po seznámení následovala už “ práce “ s dětmi. Sedli jsme si do kroužku a dělali různé přivítací hry. Děti byly  zvědavé kdo jsme a hned se ptaly “ wer ist das? “ bylo to moc vtipné. Po asi 30 minutové rozehřívačce se dětičky rozdělily do dvojic a každá dvojice si šla hrát nebo dělat na co mají zrovna chuť. Někdo maloval, vyráběl, hrál s legem nebo také nějaké stolní hry. Zapojili jsme se k dětem a spolupracovali, když zazněla 12 hod odpoledne, děti měly oběd. Vše si museli sami přinést aby se naučily že je každý vždy obskakovat nebude a poté šli za vychovatelkou aby jim jídlo nandala. K obědu byl typický německý “ Eintoph “, bulgur a nějaký zeleninový salát, vše to završil dezert, což byl pudink. Ten byl sladkej jako med, mňam! Takže když děti jedly a měli po něm odpolední klid, my měli hodinovou přestávku. Kterou jsme využili na oběd a také organizaci na další dny. Hodina utekla jako 10 min, bylo 14:00 a mohli jsme se vrátit do práce. Naše šichta trvala do 16:30 takže nám zbývalo cca 2,5 hod. Celý tento čas jsme lítali k jedné partičce dětí ke druhé, vyrobili si s nimi výrobky, které se pověsili ve třídě a samozřejmě si hráli, také nastal čas na svačinku. Děti si po dvojicích chodili pro své svačiny, které měly z domova a šly si je sníst. Ale také od oběda začali chodit nějací rodiče a děti pomalu ale jistě odcházely. Když v 16:30 byly všechny děti už doma tak jsme si vzali své věci, rozloučili se a pádili domů. Cesta ze školky do našeho bytu trvá pěšky 15 minut cca takže nic náročného. Došli jsme domu celé unavené jelikož práce s dětmi je opravdu vyčerpávající a to nemusí ani zlobit. Stačí to jak vám vše vyprávějí, máme trošku hlavy jak pátrací balóny. A rozhodli jsme se jít ještě ven omrknout větší obchody jako jsou např. Kaufland, dm apod. Abychom věděli kam v týdnu budeme chodit nakupovat. Potom jsme se vrátili zpátky a zalezli do pelechu. První šichta byla náročná ale bylo to skvělé! Moc jsme si to užili a doufáme že zbytek dní proběhne též skvěle nebo ještě lépe!             

5.10. – Třetí den Máme tu další den před námi, druhý den ve školce, šichta nám začínala v 10.00 hod tak jsme se rozhodli jít ještě na snídani do místní pekárny do které jsme pak po zbytek pobytu chodili každý den… Rychle jsme si snídani snědli před školkou a zapili kávou abychom se trochu probrali. Den začal klasicky, děti seděli v kroužku, vítali se, bavili se o počasí, co je za den a podobné věci. Když přišla naše hodinová pauza na oběd šli jsme se najíst a trochu si odpočinout než se vrátíme zpět. Po skončení naší pauzy jsme se vrátili k dětem, které už měli volno a mohli dělat co se jim zachce, malovat, hrát si a tak. V 16:30 hod jsme měli po šichtě a šli jsme spokojeně opět do pekárny a poté domů a na kutě. Zcela normální den!

6.10. – Čtvrtý den Dnes je středa a my jdeme se školkou do ZOO! Když jsme vstali a dopravili se ke školce následovalo seřazení dětí do dvojic a mohli jsme vyrazit! Došli jsme na “metro” a jeli několik stanic kde jsme pak přestoupili a jeli dále. Když jsme dorazili museli jsme ještě nasednout na autobus, který nás odvezl až k Norimberské ZOO. Při vstupu jsme museli my vychovatelé ukázat certifikát o očkování neboli aplikaci Tečku. Když jsme toto zvládli byli jsme na začátku zoo. S dětmi jsme si sedli na lavičku kde si dali malou svačinu co měla být snídaně. A potom jsme vyrazili koukat na zvířátka! Děti byly unešené ze všech zvířat co jsme viděli a pokaždé se snažili napodobit jejich zvuk. Ale celý výlet byly děti moc hodné a drželi se při spolu. Když jsme odcházeli zpět šlo na nich vidět jak už jsou unavené jelikož od rána pořád chodili, takže několik dětí usnulo při cestě do školky, ke školce jsme dorazili kolem 15.00 hod a my už měli volno! Využili jsme toho a jeli poprvé sami do města. Jen se porozhlédnout abychom věděli na ostatní dny, viděli jsme historické město kde byly místní trhy a vše bylo tak krásné. Samozřejmě jsme se podívali do nějakých krámů ale nic jsme dnes nekupovali. Poté jsme se vrátili domů a šli spát.

7.10. – Pátý den Je tu další den, takže další šichta! Dneska jsme vyrazili do divadla, které začalo v 10.00 hod. Jednalo se o pohádku kde byli 3 medvědi. Děti představení moc bavilo. Vrátili jsme se na oběd a poté s dětmi probrat jak se jim líbilo divadlo, co si pamatují apod. Po šichtě jsme šli do supermarketu protože jsme dostali chuť na pizza šneky, takže jsme museli koupit suroviny. Ještě že jsme koupili 2 těsta, první várku jsme připálili na uhel, ale snědli jsme to tak či tak a šli koukat na film a pomalu spát. 8.10. – Šestý den Konečně pátek, konec týdne a my už byli natěšené na víkendové nákupy. Takže ještě zvládnout páteční šichtu a pak už jen veget. Páteční šichta nebyla ničím zajímavější od předchozích dnů. Nikam jsme nešli a pouze si hráli ve vnitř. ALE k obědu jsme měli palačinky! Nejlepší zlepšení dne, děti k palačinkám dostali džem a nebo pomazánkové máslo. Jenže vychovatelky měli v kuchyni schovanou Nutellu, kterou jsme museli přenést okolo dětí a dát si ji s nimi. To byla lahoda. Po šichtě jsme už šli v klidu domu a do postele koukat na seriál.

9.10. – Sedmý den A máme tu nakupovací sobotu, vstali jsme snad až kolem 13.00 hod, dali se do gala a šli jsme na “metro” tedy až kolem 15.00, jelikož mají němci v neděli všude zavřeno je jasné že v sobotu budou obchody napráskané k smrti. Ale nám to nevadilo, dorazili jsme do města a hned v prvním obchodě jsme si koupili bundy, pak jsme prošli X krámů a nakoupili dokonce pár dárků k vánocům. Domů jsme odjížděli kolem 20.00 hod a pak vyřízené šli spát abychom byly vyspalé na další den.

10.10. – Osmý den Neděle, všude zavřeno. Ale to nás nezastavilo, v týdnu jsme se s našimi kolegyněmi domluvili že nám udělají prohlídku města, dáme si typické německé jídlo a užijeme si to! Ráno jsme se sešli na metro zastávce a dopravili se na místo kde dorazili všichni. Bylo nás dohromady 11, mezi námi i syn jedné vychovatelky, který dříve pracoval jako průvodce a tak nás provázel. Bavili jsme se také o České republice, jak by se chtěl naučit náš jazyk a že u nás byl. Historický výklad byl velice zajímavý a výhled na celý Norimberk byl nezapomenutelný. A také po vzdělávání, přišel čas na oběd, šli jsme do typické německé hospody kde jsme si dali řízek a bramborový salát a Gordon bleu s hranolky. Obě jídla byla tak výborná ale porce jako pro chlapa! Německý bramborový salát je pouze z brambor ale i přesto výborný. Po obědě musel přijít dezert a šli jsme do místní zmrzlinárny která byla exceletní, lepší zmrzlinu jsme neměli. A zakončenil naší prohlídky bylo u kávy. Potom jsme jeli domu, skočili koupit něco na zub na benzínku jelikož všechno ostatní bylo zavřené.

11.10. – Devátý den Nový týden, začínáme pondělkem ve školce a naší šichtě, šli jsme s dětmi opět do divadla ale do jiného. Tohle divadlo bylo blíž a došli jsme tam pěšky cca do 10 minut. Po divadle jsme se vrátili do školky a dokončili šichtu do 16.30 hod, pak jsme jeli rovnou do města nakupovat, koupili jsme si nové tenisky a šli se spokojeně najíst do Pizza Hut a poté jeli domů.

12.10. – Desátý den Máme tu úterý, pokračujeme dále v práci. Dneska proběhla šichta úplně klasicky ve vnitř. Když všechny děti odešly domů, tak my a naše kolegyně nám připravili “hostinu” v kanceláři, jídla byla turecká jelikož naše kolegyně pocházeli z této země. Jedli jsme Pitu plněnou špenátem, sýrem nebo mletým masem. Také jsme ochutnali Falafel, který neměl ani jednu chybičku. Také jsme objednali klasické pizzy a měli jsme spoustu salátů, také tzaziky a kebab maso, také nám namíchali Mojito a po této hostině jsme měli dezert mražené kuličky plněné krémem s jahodovým nápojem. Všechno to bylo úžasné, jak atmosféra tak prostě vše. Po snězení všech věcí jsme šli domů a spát.

13.10. – Jedenáctý den Vstáváme na další šichtu. Dnešek nebyl ničím vyjímečný, klasická šichta a potom rychle domů protože jsme byli unavené.

14.10. – Dvanáctý den Předposlední den v práci je před námi, naučili jsme děti dělat hvězdy z papíru a kolegyním se líbily tak moc že si je přibili na zeď. Což nás moc zahřálo u srdce. Po šichtě jsme jeli do města a šli si dát do stánku ovoce v čokoládě, měli jsme konkrétně banán a hroznové víno. A potom jsme šli na večeři do italské restaurace jménem L’osteria kde jsme si dali špagety Carbonara a Lasagne bolognese, zapili jsme to bílým vínem, v německu se může víno a pivo konzumovat od 16 let! A potom už spokojeně domů.

15.10. – Třináctý den A je tu poslední šichta.. Už nám je hodně smutno, naše šichta začala normálně jako každý den. V jedné třídě jsme oslavili narozeniny jednoho chlapce a pak si pro nás připravili rozloučení s dětmi. Obě třídy se spojili do jednoho kroužku, dali nám dárky a loučili se, také jsme hráli německé hry a moc si to užili. Po poslední šichtě jsme ještě chtěli navštívit město a dát si něco dobrého, tak jsme šli do Dunkin donuts a dali si sladkou tečku a jeli domů.

16.10. – Čtrnáctý den Máme tu sobotu, náš úplně poslední den kdy můžeme něco dělat ve městě, jeli jsme dokoupit různé suvenýry pro naše rodiny a strávili jsme to procházkami po městě, přijeli jsme večer a šli balit, to bylo něco. Jeli jsme sem s velkou bagáží ale teď? Jsme toho měli 10x víc. Ale nějak jsme to dali dohromady. Vysáli jsme a šli spát.

17.10. – Patnáctý den Tak a jedeme domů, achjo. Vůbec se nám nechce. Uklidili jsme pokoj a vyrazili na “metro”, přeprava s těmi kufry byla zajímavá ale zase jsme to přežili. Dorazili jsme zároveň spokojeně ale i smutně domů. Naše maminky na nás čekaly na nádraží a vyzvedly nás. Jako shrnutí k tomuto pobytu bychom pouze dodali že to bylo velice užitečné, dalo nám to tolik zkušeností, jak v samostatnosti i vylepšení cizího jazyka, zorientování v jiném městě. Moc jsme si to užili a domů se nám nechtělo, 14 dní bylo pro nás málo. Všem doporučujeme toto zažít! Byla to skvělá jízda.