Sevilla (24. 10. – 18. 11. 2021)

V sobotu 23.10. 2021 začalo naše dobrodružství za poznáním španělského města Seville a stáží ve dvou zařízeních – školce a fyzioterapeutické a osteopatické klinice. Po příletu z Prahy, s jedním mezipřistáním v Madridu, jsme s nadšením vešly do příletové haly, kde na nás čekal řidič, který  nás odvezl do sdíleného bytu, před kterým už čekala jedna z našich koordinátorek s vřelým úsměvem. Dovedla  nás do 3. patra a představila naše spolubydlící – 2 studentky z Itálie a jednu slečnu z Německa. Jelikož už byl pozdní večer, tak  jsme si rozdělily pokoje, vybalily a šly spát.

Po probuzení a nákupu potravin jsme si přichystaly naší první snídani v Seville a vychutnaly si ráno se šálkem kávy. Potom už jsme se vydaly do víru velkoměsta! Jak nám bylo řečeno naší paní učitelkou: ,,Hledejte řeku, u ní najdete všechno.’’  Tak jsme i udělaly, našly jsme řeku a samozřejmě od ní jsme se dostaly i do centra. Byl horký den a něco málo okolo třinácté hodiny, tak jsme se rozhodly pro lehký oběd se studeným pitím na osvěžení. Dalším bodem byla procházka a prozkoumání další části města s chlapcem z libereckého gymnázia, který je v Seville také na Erasmu. Ukázal nám nádhernou část Seville, jako například Plaza de España , Santa Cruz district a Park Maria Luisa.  Po dni plném nových zážitků a prožitků jsme se vyčerpané vrátily domů a se zvědavostí, co nás bude čekat další den, šly spát.

Po budíčku a snídaní jsme se vydaly na uvítací schůzku v kanceláři Idiomas Carlos V, kde nám jedna z našich dalších koordinátorek vysvětlila věci ohledně našeho pobytu a stáže. Dvě z nás, které mají stáž ve školce, šly s jedním z koordinátorů rovnou do školky a dozvěděly se, jak bude vypadat jejich pracovní docházka, náplň práce a  dalších několik věcí. Strávily jsme tam jen chvilku a potom měly ještě celý den volný. Holky, které  nastupovaly do zařízení se měly na směnu dostavit až k brzkému večeru, kde jim jejich vedoucí vysvětlil, co a jak. Jejich směna trvala od pěti do půl deváté, kde se dozvěděly, jak bude vypadat jejich pracovní náplň, jaké budou mít směny a další.

Školka – V dalších dnech už to vypadalo tak, že  jsme chodily  od  devíti ráno do práce a odcházely z ní ve dvě. Jelikož má 2 třídy, tak jsme se rozdělily – jedna z nás je u nejmenších dětí ve věku okolo jednoho roku a druhá u starších dětí, kterým je okolo 2 let. Po příchodu k nejmenším se nejdříve postupně nakrmí a potom usadí do židliček, kde se jim zazpívá několik písniček a odrecituje pár básniček, také se zopakují dny v týdnu, roční období a věci ohledně daného tématu, kterým je právě teď HALLOWEEN a PODZIM. Ve Španělsku se Halloween slaví a řeší hodně, lidé se převlékají do kostýmů, děti chodí pro sladkosti, je to zkrátka svátek, který se dodržuje a hlavně oslavuje. Ve školce se proto s dětmi probírá a na jeho téma se i celá vyzdobí. Po této části přichází hraní si s dětmi, mají na výběr ze škály hraček, jako jsou kostky, míčky, zvířátka a další. Většinou si hrají sami a my se k nim občas přidáme. Potom přijde přebalování a následně uspávání. Spinkání trvá okolo hodiny, někdy i déle, podle toho jak děti usnou. Po probuzení se děti opět nakrmí a přebalí a teď přichází čas, kdy už si pro většinu dětí přicházejí rodiče. Jelikož naše kolegyně nemluví vůbec anglicky, tak naše dorozumívání probíhá přes překladač nebo pomocí rukou, je to velká výzva, ale vše bereme s humorem a díky jejich vřelosti, milému přístupu a neskutečné pozitivitě to zvládáme a umíme se na všem domluvit. Ve druhé třídě u dětí kolem druhého roku, probíhá výuka dost podobně.  První týden bylo téma Halloween, takže se i výuka vedla v tomto duchu. Byla strašidelná výzdoba, zpívaly se strašidelné písničky a poslední den v týdnu se dokonce přišlo i ve strašidelném kostýmu. Další dva týdny probíhají v duchu dinosaurů. Výtvory, které děti vyrábějí se týkají dinosaurů, výzdoba je také dinosauří. Klasický den ve školce u starších dětí probíhá tak, že ráno než se všechny děti dostaví si hrají ostatní děti s hračkami. Poté nastává čas na svačinu, kde si děti sní jejich z domova připravené svačiny. Po svačině a načerpání energie se jde zpívat. Zpívají se Španělské dětské písničky. Následně jdou děti malovat nebo něco vyrábět, většinou se to týká daného tématu týdne. Po malování se dětem připraví opičí dráha, kterou si zkusí  několikrát za sebou. Podle toho jak jsou děti unavené se dále pokračuje, buď se ve třídě zhasne, všichni si lehnou na zem a odpočívají a nebo se tancuje. Den zakončíme obědem, kde se děti usadí ke stolu a s naší pomocí se naobědvají. Následuje odchod domů nebo odpolední školka. 

Fyzioterapie – My, které máme praxi na klinice pracujeme pondělí, středa, čtvrtek dopoledne tedy od 10:40 do 14:00, úterý je pouze odpolední směna po siestě od 16:40 do 20:40 a pátek je podle toho kolik a v kolik hodin se přihlásí klienti. Klinika se nazývá Javier de la Nuez, Fyzioterapia y Osteopatía. Zaregistrovaly  jsme, že tu pracují 3 pracovníci: Javier, který vlastní kliniku a je fyzioterapeut a ostepatik a s ním máme dopolední směny, Antonio, se kterým jsme každé úterý a je fyzioterapeut, a každý pátek je dopoledne v klinice Elena, která cvičí, posiluje a protahuje se s pacienty. Tento týden jsme se pořádně dívaly a snažily se pochopit co se vlastně v té fyzioterapii a osteopatii dělá, protože my jsme pouze masérky a ještě neumíme takové věci jako se provádí v těchto profesích. Komunikace je složitá, protože anglicky umí trochu pouze Antonio, jinak se také dorozumíváme skrz překladač a rukama nohama i občas používáme různé zvuky, je to občas celkem vtipné. Podle pár pacientů, které jsme zatím poznaly jsou všichni v klinice spokojení jak s účinností tak i s personálem.

Takhle vypadala naše pracovní doba od pondělí do pátku , po práci jsme se vydávaly na další průzkumy města a v sobotu nás čekal výlet s polskou skupinou do města Córdoba. Cesta autobusem trvala okolo dvou hodin, bohužel nám už od pátku strašně moc pršelo a po příjezdu do Córdoby déšť neustával. Město bylo i pod smrští tmavých mraků, deště a větru krásné, viděli jsme památky a nakonec  slavnou Mezquitu – Catedral de Córdoba, byl to dech beroucí zážitek. Domů jsme se vrátily až k večeru a opět vyčerpané usnuly. Neděle byla ve znamení spánku a procházky, jelikož opět docela pršelo, rozhodly jsme se to využít pro lenošení.

 

A máme za sebou druhý týden strávený v Seville. Ve středu 3. 11. jsme s holkama věnovaly odpoledne po naší praxi nakupování. Moc jsme si ten den užily, poznaly jsme novou čtvrť města, protože to obchodní centrum se nachází úplně na kraji Sevilly. Ve čtvrtek 4. 11. jsme společně s jinými studenty co jsou v Idiomas Carlos V navštívili Museum of Fine Arts (Museo de Bellas Artes). Prošly jsme si celé to muzeum a paní co nás prováděla nám k tomu říkala historii obrazů i celé té budovy. Nachází se v tom muzeu obrazy například i od Picassa a dalších španělských malířů. V sobotu jsme si zase odpoledne šly projít město. Podívaly jsme se do různých obchodů, stánku se suvenýry a obdivovaly rušné centrum Sevilly, protože od čtvrtka tu probíhá 18. Sevillský festival, tak ulice byly poměrně rušnější než obvykle. A dnes v neděli jsme se byly podívat na Basilica de la Macarena. Je to krásná stavba v centru města. Také jsme si prohlédly okolí, podívaly jsme se na Parlamento de Andalucía, který se nachází kousek od baziliky a také jsme si prohlédly z venku Muralla almohade de Seville, což je vlastně taková zeď/hradba v centru Sevilly také hned vedle baziliky.

 

Náš třetí týden začal v pondělí 8.11.2021, kdy jsme se po práci zúčastnily exkurze, kterou pořádalo Idiomas Carlos V. Společně s dalšími členy jsme se procházeli El Salvadorem a Alfalfa. Po nádherné procházce a převzetí mnoha poznatků, jsme ještě zavítaly s děvčaty do budovy, kde probíhal filmový festival a také jsme navštívily věž La Giralda, ze které je krásný výhled na celou Sevillu. V úterý se nám nechtělo podnikat nic závažného, proto jsme se jen zašly projít podél řeky a do města. Ve středu jsme se zašly podívat na flamingo, bylo to nádherné a energické. Po flamingu jsme si zaplatily vstup a šly se podívat na Metropol Parasol v noci. Bylo to nádherné. Ve čtvrtek si pro nás ve školce připravili překvapení a koupili nám churros, aby jsme ochutnaly místní pochoutku a na k nám na kliniku přišli speciální klienti, jako známý španělský pianista a slavný hráč padelu. Po zbytek týdne jsme si procházely město, zkoušely nové věci a snažily se užít poslední víkend v Seville.