Kilkenny (1. 11. – 15. 11. 2022)

Den 1. (Aleš, David, Nela, Klaudie)

V úterý 1.11.2022 jsme všichni čtyři odletěli do Irska za doprovodu paní učitelky Varhulíkové. Letěli jsme něco málo přes dvě hodiny a následně jsme si šli vyzvednout zavazadla na letiště v Dublinu. Zde nás přivítal sympatický Con, který nám tuto stáž zprostředkoval. Dali jsme si něco malého a vyrazili jsme autobusem do města Kilkenny. Když jsme dorazili do města, vyzvedly si nás naše hostitelské mamky Anett a Helen a odvezly nás domů. Dali jsme si rychlou večeři a po náročném dni jsme ulehli do postelí, jelikož nás již následující den čekala práce.

Den 2. (Aleš, David)

Dnes byl náš první pracovní den. Ráno jsme se nasnídali a pak nás Helen odvezla ke Kilkenny Castle, kde jsme měli sraz s naší manažerkou Sinead. Ta nás uvedla na naše pracoviště, obchod Next, který byl v nákupním centru MacDonagh Junction. Zde jsme se seznámili s naší vedoucí Carol, která nás následně provedla všemi prostory. Vše nám pečlivě ukázala a vysvětlila, takže nebyl žádný problém. Všemu jsme rozuměli. Dostali jsme za úkol vybalit propagační materiály, které právě dorazily na sklad. Využijeme je příští dny. Následně jsme vybalovali oblečení z krabic a obalů a na závěr ve skladu poklidili. Při práci jsme se seznámili s Kristýnou a Danielou, které též ve skladu pracovaly. Po práci jsme vyrazili domů, kde nás čekala teplá večeře. Večer jsme se s Nelou a Klaudií sešli na Social night, která se odehrávala v Cleeres Bar. Ochutnali jsme Guinness pivo, pobavili nás místní muzikanti. Poté jsme se šli domu vyspat na následující den.

Den 2. (Nela, Klaudie)

Náš pracovní den začal až v 10:00, ale vstávaly jsme už v 8:00, abychom se nachystaly do práce. Každého ze studentů rozvezla do práce manažerka, která nás představila našim zaměstnavatelům. Během prvního pracovního dne jsme se seznámily s ostatními kolegy, kteří byli velmi přátelští. Ze začátku bylo těžké porozumět některým věcem, ale postupem času se to zlepšilo. Po práci jsme se všichni sešli s paní Varhulíkovou v místní hospůdce, kde jsme ochutnali pivo Guiness a probírali náš první pracovní den.

Den 3. (Aleš, David)

Ráno probíhalo stejně. Dali jsme si snídani a Helen nás odvezla do práce, kde jsme tentokrát pracovali s oblečením, které jsme vybalili včera. Opatřili jsme ho pípáky, ramínky a cenovkami. Práce byla náročná, ale za chvíli nám to šlo jako po másle. Vedoucí Carol byla z naší práce nadšená. Líbil se jí náš zápal pro práci a slíbila, že příští den budeme už pracovat na prodejně. Po práci jsme se vyrazili rozloučit s paní učitelkou Varhulíkovou, která dnes večer odlítá zpět do Česka.

Den 3. (Nela, Klaudie)

Po snídani nás Anette rozvezla do práce. Celý den jsme strávily v kuchyni, kde jsme připravovaly ovoce a zeleninu, krájely pečivo a myly nádobí v myčce. Snažily jsme se navazovat konverzace s našimi kolegy a velmi se to dařilo. Zatím se nám nestalo, že by byl někdo neochotný. Irové velmi oceňují, když se snažíte mluvit anglicky i přes to, že si nejste jisti ve správnosti.

Den 4. (Aleš, David)

Dnes ráno jsme vstali brzy. Nasnídali jsme se a vyrazili s Helen do práce. Dnes jsme pracovali na prodejně. Nejprve jsme prováděli inventuru dětského oblečení a poté jsme pracovali s již zmíněnými propagačními materiály. Uklízeli jsme stávající výzdobu a nahrazovali ji za vánoční. Vedoucí byla z naší práce nadšená a tak nás poslala domů o chvíli dříve. Večer jsme se už jen setkali s holkami ve městě a objevovali místní kulturu.

Dne 4. (Nela, Klaudie)

Dnešek se odehrával v podobném duchu. Ráno jsme se prošly po městě a poté šly do práce. Po práci jsme již byly unavené a chtěly si jít odpočinout, ale natrefily jsme na jeden místní bar a ten jsme nemohly vynechat. Pozvaly jsme i Aleše a Davida a strávili spolu příjemný večer.

Den 5. (Aleš, David)

Dnes jsme ráno přišli do práce a měli jsme za úkol dodělávat vánoční výzdobu. S tím nám pomáhala naše kolegyně Viki, která měla na starost dětskou sekci. Práce nás bavila a šla nám od ruky. Následně jsme šli do skladu, kde jsme za dozoru vedoucí Carol zabalili pár krabic se zbožím, které jsme načítali do systému. Při práci jsme se s Carol bavili o našem pobytu tady. Také jsme rozebírali, jak náročná práce v maloobchodě je, i když se to na první pohled nemusí zdát. Poté jsme měli za úkol sundat ze zboží bezpečnostní pípáky. Carol nás jen chválila, jak rychle a dobře umíme pracovat. Po práci jsme skočili na něco dobrého a domů. Večer jsme se vydali na procházku městem a šli se vyspat na zítřejší výlet do Dublinu. Už se nemůžeme dočkat!

Den 5. (Nela, Klaudie)

Tento den jsme trávily opět v práci. Umývaly jsme nádobí, krájely ovoce a také uklízely stoly. Po práci jsme šly po městě a našly jsme místní mexickou restauraci, kterou jsme musely vyzkoušet.

Den 6. – VÝLET DUBLIN (všichni)

Dnešek byl pro nás asi jeden z nejzáživnějších tady. Ráno jsme vstali, připravili si věci a vydali se na stanici vlaku MacDonagh Kilkenny. Vlak odjížděl v 9:45, měli jsme rezervaci, takže jsme akorát našli sedadla a celí nadšení jsme se vydali do Dublinu. Ve vlaku jsme potkali milý pár manželů, který s námi začal konverzovat. Vypozorovali, že jsme cizinci, a tak jsme se začali bavit, co tu děláme, jak dlouho tu jsme atd. Byli na nás moc hodní, doporučili nám nějaká místa v Dublinu a varovali nás, ať dáváme na sebe pozor. V Dublinu jsme vystoupili cca v 11:30 a vydali jsme se hledat zastávku Hop on Hop off Bus, na který jsme měli lístky. Autobus stál u nádraží, takže nebyl problém, nastoupili jsme a užívali jsme si jízdu. Poblíž centra jsme z autobusu vystoupili a začal ten pravý výlet. Viděli jsme nespočet památek (Trinity College, National Gallery of Ireland, Dublin Castle, St. Paul Cathedral, Merrion Square Park – Oscar Wilde statue, ad.), procházeli zajímavými ulicemi a samozřejmě jsme nezapomněli podívat se po místních obchodech. Viděli jsme toho opravdu hodně a ke konci dne jsme byli velmi unavení. Dali jsme si něco dobrého a vyrazili zpátky na nádraží, abychom nezmeškali vlak. Po 20:00 jsme dorazili zpět do Kilkenny, kde jsme se všichni vydali pěšky domů na večeři a vyspat se na zítřejší volný den.

Den 7. (Aleš, David)

Počasí není vůbec hezké, celý den prší a fouká silný vítr. Rozhodli jsme se dát si volno a načerpat síly na další pracovní týden. Po obědě jsme vyrazili pouze na malý nákup. Večer jsme trávili doma s Helen, kde jsme s ní konverzovali na téma tradice a rodina. Rodina je velmi důležitá věc a i malé věci dělají hodně – Helen.

Den 7. (Nela, Klaudie)

Jelikož jsme byly po výletě unavené, tak jsme si přispaly do jedenácté. Poté jsme vyrazily do města nakupovat. Večer jsme navštívily mamku naší Anette, která nás pohostila.

Den 8. (Aleš, David)

Začal nám druhý pracovní blok a tak jsme ráno vyrazili po snídani do práce. Nový týden přinesl nové spolupracovníky. Dnes nás měla na starost vedoucí Marry, dělali jsme cenovky na dámské obuvi. Odpoledne si nás převzala milá Hannah, která nám ukázala nový typ práce, který vyžadoval trénink. Nebylo to těžké, za chvíli jsme to měli v malíku a povídali jsme si s Hannah o našem pobytu v Irsku. Po práci jsme šli domů, dali jsme si večeři a trochu jsme se s Helen pobavili o politickém dění. Zjistili jsme, že v Irsku je obdobná situace s pohybem cen, jako u nás v Česku. Šli jsme spát docela brzy, protože nás další den čekala práce.

Den 9. (Aleš, David)

Práce pokračuje a čas tu začíná běžet rychleji, než jsme si mysleli. Dnes jsme se opět setkali v práci s Hannah, dále také s jinou Marry, která pracovala za pokladnou v dětské sekci. Pomáhali jsme jí zařazovat zboží na prodejnu na věšáky, protože přišlo hodně nového zboží na sklad. Během dne si nás převzala Lana, která s námi řešila případné problémy. Dnešek byl v práci asi zatím nejnáročnější, ale všichni jsou na nás milí, zajímají se o nás, odkud jsme, na jak dlouho, jak se nám tu líbí. V práci jsme měli dnes možnost pobavit se nejen s kolegyněmi, ale také jsme navázali kontakt s pár zákazníky na prodejně, kteří potřebovali naší pomoc. Každý den nabíráte nové a nové zkušenosti. Po večeři jsme měli po týdnu Social night, takže jsme se s holkami srazili v Cleeres baru na pivě.

Den 10. (Aleš, David)

Dneska se nám teda ale do ničeho nechtělo. Helen nás ráno odvezla do práce, kde jsme se po pár dnech opět setkali s Carol. Šli jsme pomáhat Daniele do skladu vybalovat zboží, kterého včera přišlo opravdu hodně. Když jsme vybalili všechny krabice, dostali jsme stejný úkol jako včera, nicméně v pánské sekci. Pohybovali jsme se po prodejně a doplňovali zboží. Opět jsme tak měli možnost komunikovat s pár zákazníky a samozřejmě pokecat s kolegy. Vedoucí byla s naší prací spokojená, takže nás poslala domů. Už nám zbývají jen dva pracovní dny. Po práci jsme si skočili něco málo pokoupit a rychle domů na večeři. Večer už jsme zůstali doma, protože jsme byli unavení.

Den 11. (Aleš, David)

Konec pracovního týdne se blíží. Ráno opět na devátou do práce, kde nás s nadšením Carol přivítala. Dnes jsme celý den dělali OFFSIDE, což znamenalo balení zboží do krabic. Vzít oblečení, načíst pomocí čtěčky, sundat ramínko, pípák a umístit do správné krabice. Dnešek jsme si opravdu mákli. Po práci jsme šli domu na večeři a už se nic nedělo. Byli jsme unavení.

Den 12. (Aleš, David)

Vůbec nechápeme jak se to stalo, ale dnes je poslední pracovní den. Ještě si pamatujeme první pracovní den a už jsme u konce naší stáže. Sobota v práci moc rušná nebyla. Dokončili jsme pár činností ve skladu, uklidili a měli jsme padla. Pořádně jsme se se všemi rozloučili, hlavně s Carol. Nejlepší vedoucí. Vycházíme z Nextu s divným pocitem, že už se nevrátíme. Byla to pro nás úžasná zkušenost, skvělé pracovní prostředí a kolektiv. Po práci jsme ještě obrazili místní památky jako Kilkenny Castle nebo Cathedral Church of St. Canice. Dali jsme si něco dobrého, malý nákup ve městě a hurá domů na večeři. Večer nás přišly navštívit Nela s Klaudií. Oslavili jsme konec naší pracovní stáže, probrali naše pocity a dojmy. Na závěr dne jsme přivítali paní učitelku Chambers, která za námi přijela na zbytek pobytu. Pozdravili jsme se, pokecali jak se tady máme a běželi jsme se domů vyspat na zítřejší výlet. Kam to bude?

Den 13. VÝLET WATERFORD – (všichni)

Volba výletu padla na město Waterford. Ráno jsme se nasnídali a sešli se po desáté hodině na zastávce vlaku MacDonagh Kilkenny. Koupili jsme si lístky a skočili na vlak. Cesta nebyla moc dlouhá – přibližně hodinu. Popovídali jsme si s paní učitelkou Chambers o našich zážitcích a pocitech ze stáže a než jsme se nadáli, byli jsme ve Waterfordu. Došli jsme do centra a sedli si na něco dobrého. Poté jsme vyrazili si město prohlédnout. Irsko je opravdu krásné a má něco do sebe. Po městě jsme viděli několik maleb na stěnách domů, starý kamenný chrám, navštívili jsme místní kostel a byli se podívat u Waterford Tower. Odpoledne jsme vyrazili zpět do Kilkenny, kde jsme posléze strávili společně příjemný večer. Zítra je náš poslední den tady. Ani nevíme, jak to rychle uteklo.

Den 14. (Aleš, David)

Tak tohle je poslední den, tady v Kilkenny. Ráno jsme si dali snídani a vyrazili na poslední nákupy. Ještě jednou jsme si tak prohlédli všechna místa, která jsme celé dva týdny navštěvovali. Dali jsme si oběd ve městě a šli domů zabalit si všechny věci a připravit se na noční náročnou cestu na letiště. Večer jsme si dali večeři a šli si alespoň na chvíli lehnout. Těšíme se domů, ale zároveň se nám už teď po Irsku stýská. Zítra se naposledy ozveme, jak naše cesta dopadla.

Den 15. POSLEDNÍ DEN (všichni)

Cesta byla náročná. Na letiště jsme z Kilkenny vyrazili v 2:00 ráno. V Dublinu jsme se na letišti odbavili a čekali už jen na letadlo. Těšili jsme se domů a zároveň přemýšleli jaké by to bylo v Irsku dál. Bude se nám stýskat. Byly to nádherné dva týdny nabyté zážitky a zkušenostmi. Odpoledne jsme všichni v pohodě přiletěli do Česka a z letiště vyrazili do našich domovů. Jsme velmi vděční za tuto příležitost.