Annaberg (1. 4. – 28. 4. 2019)

Dne 1. dubna jsem s malými obavami odjela na stáž do německého Annabergu. Hned druhý den po příchodu do zařízení Lebenshilfewerk jsem se ujistila, že mé obavy byly naprosto zbytečné. Přivítal mě velice milý kolektiv pedagogů a specialistů. Každé ráno jsme se všichni pozdravili úsměvem a podáním ruky, takže celý měsíc jsem se cítila, jako bych tam patřila. Panovala zde velice příjemná atmosféra. 

Lebenshilfewerk je zařízení je pro děti s různým stupněm postižení a pro dospělé jsou zde zařízeny chráněné dílny. Já jsem pracovala u dětiček, které jsou rozděleny do tří skupinek: Motýlci, Broučci a Včeličky. V každé skupince je 9 dětí od 3 do 7 let (podle stupně postižení). Já jsem celý měsíc trávila ve skupince motýlků. Spolu se mnou chodila do zařízení ještě německá praktikantka Anna Lena, se kterou jsme se skamarádily. Každý všední den jsem do zařízení přicházela na 7 hodinu a začala připravovat prostředí pro snídani (nádobí, případný úklid třídy).  Kolem půl 8 jsem vyzvedávala děti u autobusu. Poté už jsem měla na starost holčičku s vysokým stupněm postižení (na vozíčku, Kochleární implantáty, neschopnost mluvit), ale moc jsme si to spolu užily, protože i přes sVtupeň postižení, holčička vnímala a reagovala. Svým úsměvem mi každý den předávala pozitivní energii:).

Mým úkolem bylo ji krmit, oblékat, péče o hygienu. V 10 hodin přijížděl do školky můj další svěřenec, kterého jsem si převzala a pracovala s ním převážně v postýlce. Chlapeček ale nechodil do školičky moc často, takže jsem měla čas se věnovat i ostatním dětem. Navštěvovala jsem s nimi logopedické terapie, společně s Anna Lenou jsme děti masírovaly na vodní posteli, vyráběli jsme různé výrobky na téma Velikonoc, pracovali s různými pomůckami, chodili ven a ve volných chvílích si hráli. Během odpočinku jsem měla půl hodiny pauzu na oběd, poté následovala svačinka s dětmi a odchod s nimi na autobus. Pracovní doba končila v 15:00, naše dětičky jezdily domů již kolem  14:00, takže jsem pak buď přešla do jiné skupinky nebo připravovala třídu na další den. 

Bydlení jsem měla kousek od školičky i od centra města. Byt byl krásně zařízen v klidné části města. Ve volném čase jsem chodila běhat na Teichpromenade, procházela město a navštívila tyto památky: kostel Sankt Annenkirche, kostel St. Marien, Sociokulturulles Zetrum, Manufaktur der Träume.