Paola (24. 4. – 15. 5. 2023)

Zdravíme všechny čtenáře našeho školního blogu z Malty! Jsme celkem čtyři studentky studující VOŠ, obor Sociálně právní činnost, které se Vám prostřednictvím tohoto blogu pokusí předat zajímavé poznatky týkající se zejména studia a života na Maltě. 🙂 

 

PONDĚLÍ 24. 4. 2023

Na maltské letiště jsme přistály okolo 15. hodiny a poté jsme s Boltem vyrazily směrem ke svému ubytování v městské části Ta‘ Xbiex. Zbytek dne jsme strávily vybalováním, nákupem potravin v nejbližším obchodě a odpočinkem v apartmánu. 

 

ÚTERÝ 25. 4. 2023

Náš první den začal chaoticky kvůli místní dopravě, která je nejen velmi frekventovaná, ale také značně matoucí. Byly jsme rády, že jsme vyrazily o hodinu dříve, protože jsme se do školy dorazily přesně na čas. Velkým rozdílem oproti České republice je to, že místní autobusová doprava ne vždy dodržuje jízdní řády. Zároveň je zde zvykem autobusy zastavovat mávnutím ruky.

Po příjezdu jsme se setkaly s jednou z koordinátorek naší stáže jménem Jodie. Ta nás přivítala, obeznámila se základními informacemi týkajícími se naší budoucí výukou a následně provedla po kampusu. V areálu jsou mezi budovami vytvořená místa pro odpočinek, a právě proto tráví mnoho studentů volný čas mezi lekcemi venku. V kampusu se nachází několik automatů na pití, kantýna, stánek s kávou a další možnosti občerstvení. Během prohlídky nám Jodie postupně představila i jednotlivé budovy. Poté nás zavedla za Christine, která má taktéž na starost zahraniční studenty, abychom se s ní seznámily.

Následně jsme zamířily na naši první lekci – Research Project (Health & Social Care Management). Na této hodině nás lektor seznámil se strukturou a tipy, jak napsat kvalitní esej, kterou studenti zakončují tento předmět. Tyto rady pro nás taktéž byly velice přínosné, jelikož podoba této práce je shodná s naší absolventskou prací.

Dalším rozdílem je, že vyučovací hodiny jsou zde rozděleny do různě dlouho trvajících bloků – ty trvají buď hodinu, hodinu a půl anebo dvě hodiny. Na MCAST nezvoní mezi jednotlivými hodinami jako u nás ve škole – lektoři si sami hlídají čas na hodinkách, aby věděli, kdy mají lekci ukončit.

Po skončení bloku jsme si znovu prošly kampus, tentokrát samostatně, a poté zamířily do našeho apartmánu. Volný čas ve zbytku dne jsme strávily přípravou oběda a po chvíli odpočinku zašly na procházku, během které jsme navštívily nedaleký přístav. 

 

STŘEDA 26. 4. 2023

Náš středeční den začal přípravami do školy, kam jsme se měly, podle harmonogramu od Jodie, dostavit na 11. hodinu. Ani místní doprava pro nás nebyla již tak matoucí a chaotická jako minulý den, a tak jsme dorazily do školy s několikaminutovým předstihem.

Nejdříve nás čekala dvouhodinová lekce Critical and Analytical Thinking and Evaluation Skills, kde studenti prezentovaly své prezentace na různá témata jako např. násilí páchané na vězních, ADHD anebo vliv drog na uživatele a jejich rodiny. Každá prezentace obsahovala jak teoretickou, tak i praktickou část, která byla studenty zvolena ve formě pracovního listu, kvízových otázek anebo jednoduché diskuze a videa. Všimly jsme si, že lektoři kladou při hodnocení mnohem větší důraz na vyzdvižení kladů prací a snahy studenta než na kritiku. Na těchto prezentacích nás velmi zaujala zvolená aktivita jedné prezentující spolužačky. Ta nám ukázala pět fotografií známých osobností a my jsme ke každé měli napsat co o dané osobnosti víme. Nakonec nám vysvětlila, že všechny tyto osobnosti mají společné to, že mají ADHD a poté začala svou prezentaci. Velmi zajímavé bylo dále video o Stanford Prison Experiment.

Následně jsme měly cca 30minutovou přestávku na svačinu, kterou jsme strávily jako většina studentů ve venkovních prostorech kampusu.

Jelikož je pro nás hledání učeben stále menší problém, dovedla nás na další hodinu Globalisation and Poverty jedna z našich spolužaček. Studenti se rozdělili do tří skupin a každá skupina si připravila prezentaci o zemi dle jejich výběru, jež na této hodině prezentovala. Všichni měli stejnou strukturu otázek, které měli v jejich prezentacích zodpovědět. Otázky se týkaly témat jako je migrace občanů z vybrané země, ekonomická situace v dané zemi, postoje Malťanů k vybrané skupině imigrantů atd. Studenti prezentovali o Pákistánu, Sýrii a Somálsku.

Tato lekce byla pro nás tento den poslední, ovšem nám se zatím nechtělo na naše ubytování, proto jsme se ještě vydaly podívat do místní knihovny. Ta je velmi moderně a příjemně vybavena a moc se nám tam líbilo. Při prozkoumávání knihovny jsme dokonce objevily knihu o Československu, která byla napsaná v několika jazycích včetně českého jazyka. Po návštěvě knihovny jsme se již vydaly směrem k našemu apartmánu. Po příchodu na ubytování jsme si uvařily dobrý oběd a odpočívaly. K večeru jsme se vypravily na procházku do Sliemy, kde jsme se kochaly výhledem na nedalekou noční Vallettu.

 

ČTVRTEK 27. 4. 2023

Ve čtvrtek nás nečekaly žádné lekce a proto jsme se rozhodly, že se vydáme na výlet do St. Paul Bay a do Maltského národního akvária. Autobusem jsme vyrazily na 40minutovou cestu do našeho cíle a cestou jsme obdivovaly okolí. Když jsme vystoupily z autobusu, přivítal nás krásný výhled na moře.

Naší první zastávkou bylo zmiňované akvárium, které bylo velmi hezké a návštěvu zde jsme si moc užily. Poté jsme si daly oběd v bistru, které patří k akváriu a následně zamířily směrem k pobřeží, kudy jsme procházkou došly až do nedalekého městečka St. Paul Bay – maltsky San Pawl il-Baħar.

Celý den na slunci nás unavil, takže jsme pak vyrazily zpět na apartmán, kde už jsme si jen uvařily večeři a připravily se na další školní den.

 

PÁTEK 28. 4. 2023

Naše páteční lekce začaly už v půl deváté ráno. Měly jsme dva bloky za sebou a oba dva bloky nesly název Financial Aspects & Bussiness Studies. Lektor nám na email poslal materiály, abychom se taktéž mohly zapojit do diskuze. Materiály obsahovaly otázky, které jsme postupně všechny probrali a také poznámky, které vysvětlovaly všechny důležité pojmy potřebné k pochopení úkolů a otázek. Dozvěděly jsme se informace o finančních deficitech, o cashflow ve firmě nebo organizaci a o rozpočtech. Bavili jsme se o tom, jak zvládnout nejen osobní finanční problémy, ale také problémy s financemi, kdybychom vedli nějakou organizaci, což bylo dost zajímavé.

Po našich lekcích jsme v poledne zamířily na schůzku s ředitelem Erasmus programů Louisem. Ten se nám omlouval, že na nás neměl čas dříve, protože byl velmi zaneprázdněn. Louis nás přivítal a předal nám malou pozornost od školy MCAST. Sdělil nám základní informace o škole a také zajímavé tipy na výlety po Maltě.

Naši schůzku vyrušil požární poplach, který se v budově spustil. Odešli jsme proto všichni před budovu a čekali, až se situace vyřeší. Naštěstí byl poplach pouze planý, proto jsme se po chvíli odebrali zpět do Louisovy kanceláře. Louis nám předal ještě pár dalších informací a popřál nám pěkný pobyt. Po setkání jsme se odebraly směrem do našeho apartmánu.

K večeru jsme se šly opět projít po promenádě ve Sliemě. Dorazily jsme až na konec, odkud byl krásný výhled na nedalekou Vallettu. Když jsme se dívaly na město, najednou nebe rozzářily ohňostroje, neboť tento týden probíhá na území celé Malty Festival ohňostrojů. Ohňostroj trval asi hodinu a krásně tak zakončil náš den.

 

SOBOTA 29. 4. 2023

Vzhledem k tomu, že nám začal víkend, trochu jsme si přispaly a vstaly poměrně pozdě. Po snídani jsme autobusem vyrazily do vnitrozemí maltského ostrova, konkrétně do měst Rabat a Mdina. Vystoupily jsme blíže k městu Rabat, a proto se toto místo stalo naší první zastávkou. Prošly jsme si historické centrum města a navštívily jsme Baziliku svatého Paula, ve které se zrovna konala mše. Mše probíhala v maltštině, takže jsme tomu příliš nerozuměly, ale i přesto to bylo velmi zajímavé. Když jsme si prošly celé městečko, dostaly jsme hlad, a proto jsme si daly oběd v místní restauraci. Po skvělém jídle jsme se vydaly do Mdiny.

Mdina je středověké město, jež bylo dříve hlavním městem celé Malty. Mdina má přezdívku „Tiché město“ a to z důvodu, že je na celém jejím území (až na výjimky) zakázána automobilová doprava. Místo motorových vozidel tu fungují koňské povozy. Nachází se zde spoustu krásných uliček, ve kterých jsou kavárny a restaurace. Zašly jsme se podívat do Katedrály svatého Paula, kde taktéž probíhala mše jako v bazilice v Rabatu. Strop této katedrály zdobí nádherné malby, které nám téměř vyrazily dech.

Po podívané v bazilice jsme pokračovaly v prozkoumávání města. Došly jsme až na jeho kraj a jelikož je Mdina na kopci, naskytl se nám pohled na krásný výhled na další blízká města, a dokonce i na moře. Pak jsme nakoupily nějaké suvenýry v místním obchodě, daly si kávu v parku a pomalu vyrazily zpět do našeho apartmánu. Byl to opravdu vydařený výlet.

 

NEDĚLE 30. 4. 2023

Nedělní ráno nebylo slunečné jako bylo zatím každý den. Stále bylo teplo, jenže nebe bylo zatažené, ale i přesto jsme se rozhodly, že nebudeme zavřené na apartmánu, a proto jsme vyrazily do hlavního města celé Malty – Valletty. Za ten necelý týden jsme se v místní hromadné dopravě celkem zorientovaly a naučily jsme se jednu věc – všechny cesty vedou do Valletty 🙂 . Naskočily jsme na první autobus, který jel a dostaly jsme se na autobusové nádraží ve Vallettě, kde je mimo jiné i vchod do samotného města.

Hned před vchodem je nádherná fontána Triton. Vstoupily jsme tedy bránou do města a šly jsme do blízkého parku Hastings Gardens. Jelikož je Valletta také umístěna na kopci jako již zmiňovaná Mdina, kde jsme byly včera, z parku byl dechberoucí výhled na moře a další nedaleká města. Při procházce parkem náš překvapil lehký déšť, který naštěstí trval jen chvíli. Po dešti se obloha vyjasnila a začalo svítit slunce. Když jsme parkem procházely dále, narazily jsme na pomník Václava Havla, který byl na jeho počest na Maltě postaven, jelikož byl (pan) Havel na Maltě držen jako politický vězeň.

Pokračovaly jsme procházkou dále do centra Valletty, kde se nachází spoustu hezkých uliček. Obdivovaly jsme historické budovy a navštívily jsme Maltské národní centrum kreativity, kde aktuálně probíhá výstava obrazů místního malíře Gulja Hollanda. Po návštěvě výstavy jsme se dále procházely Vallettou. Když jsme dorazily až na konec města, otočily jsme se a vydaly zpět na apartmán, kde jsme se najedly a připravily se na večerní program.

Celý týden na Maltě probíhal festival ohňostrojů a dnes bylo velké finále festivalu právě ve Vallettě, a to jsme si to nemohly nechat ujít. Vyrazily jsme proto směrem k promenádě ve Sliemě, odkud je krásný výhled na celé hlavní město. Našly jsme si místo u pobřeží a pak už se jen kochaly nádherným pohledem na velkolepé ohňostroje, které rozsvítily nebe nad budovami Valletty.

 

PONDĚLÍ 1. 5. 2023

Vzhledem k tomu, že je 1. květen jak v České republice, tak i na Maltě slaven jako svátek práce, měly jsme celý den pouze pro sebe. Ačkoliv jsme se na počátku dne rozhodly tento den strávit pouhým odpočinkem, netrvalo dlouho a začaly jsme plánovat, kam vyrazíme. I přesto, že slunce nemělo zdaleka takovou sílu jako v jiné dny, rozhodly jsme se vyrazit na pláž Pretty Bay, která se nachází na severovýchodní straně ostrova – ve městě Birżebbuġa.

Po příchodu na pláž jsme zjistily, že tento nápad jsme nedostaly pouze my, ale i dalších několik desítek lidí. Avšak ani to nás neodradilo před návštěvou tohoto místa. Našly jsme si útulné posezení, odkud jsme se kochaly výhledem na průzračné moře. Následně jsme se procházely po pobřeží, sbíraly mušle a daly si lahodnou kávu. Po příjemně stráveném odpoledni plném odpočinku jsme se vrátily do svého apartmánu, kde jsme si uvařily večeři.

 

ÚTERÝ 2. 5. 2023

Úterní ráno začalo pro nás všechny příjemně, protože nám první lekce začínala až v odpoledních hodinách, a tak jsme se mohly pořádně vyspat. I přesto jsme se rozhodly do školy dorazit o něco dříve kvůli Mrs. Christine, kterou jsme se rozhodly kontaktovat kvůli možným změnám v našem rozvrhu a chybějícímu harmonogramu na další týden. Po chvilce čekání jsme zjistily, že Christine je momentálně na jednání a bude se s ní možné setkat až ve čtvrtek, a tak jsme se rozhodly zbylý čas strávit zkoumáním kampusu.

Vzhledem k tomu, že třída, se kterou jsme minulý týden navštěvovaly lekce, je tento týden na praxi, byly jsme přiřazeny k jiné třídě. Naší první hodinou byly Issues with Different Client Groups, která nám začínala až ve 13 hodin. Lekce probíhala volně, a to kvůli brzkému termínu odevzdání skupinových prací. Tyto skupinové práce byly ve formě prezentace na jednotné téma – intervence. Během volné chvíle jsme se od našich nových spolužaček dozvěděly, že se i ony zúčastnily dvouměsíční stáže v České republice, a to konkrétně na naší škole.

Druhá hodina nesla název European Law and Social Policy, která se velmi podobá naší sociální politice a sociálnímu zabezpečení. Lektorka uvedla vyučovací hodinu zopakováním předešlé látky – spravedlivých pracovních podmínek a s tím související spravedlivé mzdy/platy. V následujících dvou hodinách nám přiblížila sociální ochranu a inkluzi dlouhodobé péče, na což navázala sociální ochranou a inkluzí bydlení a asistencí pro bezdomovce. Výklad byl obohacen několika grafy, které zachycovaly například data o způsobu bydlení obyvatel Malty a dalších států v Evropě, kde jsme mimo jiné našly také Českou republiku.

Školní den skončil kolem půl páté odpoledne, a tak na výlet nezbyl jak čas, tak ani energie. Po krátkém odpočinku v našem apartmánu jsme se rozhodly využít zbylý volný čas nákupem v obchodním řetězci Lidl.

 

STŘEDA 3. 5. 2023

Středeční den jsme měly, stejně jako naši spolužáci, volno, a tak jsme se rozhodly vypravit ke skalním útesům jménem Blue Grotto nacházející se poblíž města Zurrieq.

Naše cesta trvala zhruba pětačtyřicet minut místní veřejnou dopravou, při které nás doprovázelo velké množství turistů, kteří nadšeně dokumentovali každý svůj krok. Po příjezdu do naší destinace se nám naskytl nádherný pohled na Středozemní moře.

Ačkoliv celý náš den doprovázelo krásné slunečné počasí, je vhodné podotknout, že je v okolí moře dosti větrno, a tedy i poměrně chladno, což ale, jak bylo vidno, jak nás, tak i ostatní turisty příliš neodradilo. A protože jsme všechny dobrodružné povahy, rozhodly jsme se loďkou vyplout na samotné moře, čímž jsme získaly úchvatný pohled právě na skalní útesy.

Po tak skvělém a možná i trochu stresujícím zážitku jsme se rozhodly občerstvit v jedné z místních restaurací. A protože jsme stále nebyly unavené, rozhodly jsme se prozkoumat okolí a objevit zase trochu odlišný pohled na zmíněné moře. Domů jsme dorazily až v pozdních odpoledních hodinách, kde jsme stihly včetně relaxace částečně uklidit, vyprat a připravit se na další školní den.

 

ČTVRTEK 4. 5. 2023

Čtvrteční ráno nezačalo zrovna dle našich představ, ovšem i přes to byl pro nás velmi významný den, protože naše kamarádka slavila své narozeniny. Celý den se nám zdál poněkud zvláštní, ačkoliv se nijak významně neodlišoval od jiných dnů.

Naše první a zároveň jediná dvouhodinová hodina Issues with Different Client Groups začala již v 8 hodin. Lektorka na počátku hodiny zopakovala látku z minulé hodiny, což bylo pro nás již známé téma Case management. Mimo jiné zmínila osm základních kroků case managementu, které krátce vysvětlila. Následně na tabuli vypsala několik okruhů otázek, na které by se studenti měli zaměřit při přípravě na test, a hodinu poté ukončila.

Po hodině jsme opět vyrazily za Mrs. Christine ze stejných důvodů jako v úterý a tentokrát jsme ji již zastihly. Christine nám řekla, že i příští týden budeme navštěvovat stejné lekce se třídou, se kterou jsme nyní. Dále se nás zeptala, jak se nám daří a nabídla nám možnost konzultací týkajících se našich budoucích absolventských prací. Doporučila nám, abychom se v místní knihovně podívaly na možné zdroje a v případě potřeby kontaktovaly vhodného lektora. Její rady nás namotivovaly, a proto jsme se rozhodly příští týden hlouběji prozkoumat knihovnu v kampusu.

Po příchodu do našeho apartmánu jsme se rozhodly nějaký čas strávit relaxací. Vzhledem k tomu, že jedna z nás měla narozeniny, rozdělily jsme se a dvě z nás se vydaly do města pro dort a dalších pár drobností potřebných k plánované mini oslavě, která byla pro oslavenkyni překvapením. Když jsme se vrátily, všechno jsme pro naši kamarádku připravily a společně oslavily její významný den. Po ochutnávce dortu jsme se všechny vypravily do města na menší nákupy a poté na skvělou večeři, abychom tak zakončily oslavované narozeniny.

 

PÁTEK 5. 5. 2023

Dnešní den pro nás začal mnohem lépe, a to i přesto, že jsme vstávaly již o půl sedmé ráno. V tento den nás čekala pouze jedna hodina, a to Operations and Service Management, která nám začínala již v 8 hodin. Náplní dnešní hodiny byly prezentace studentů, kteří měli představit libovolnou instituci, a to konkrétně její cíl, strategii, plán a využívané nástroje.

První prezentující nás seznámila s institucí, kde vykonávala svou odbornou praxi, a to Casa Arkati care home, což je instituce velice podobná našim domovům s pečovatelskou službou.

Druhý prezentující student nám představil instituci OASI FOUNDATION, která se snaží osobám závislým na návykových látkách nabídnout jinou, ale přitom zdravou cestu řešení svých problémů. Student tuto instituci shledal jako zajímavou, a to zejména kvůli kvalitní poskytované péči, s čímž souhlasila i naše lektorka.

Třetí a zároveň poslední student nám představil místní veřejnou nemocnici Mater Dei, kde na oddělení pohotovosti vykonával svou odbornou praxi. Během této práce jsme se dozvěděly několik zajímavých informací jako například to, že za rok 2021 přijalo toto oddělení více než 115 000 osob.

Po skončení vyučování jsme vyrazily do našeho apartmánu, kde jsme rozhodly rozdělit do dvojic a strávit tak zbylý volný čas rozdělené. Jedna skupina se rozhodla vyrazit na blízkou pláž za sluníčkem, zatímco zbylé dvě vyrazily do malebné rybářské vesnice Marsaxlokk. Všechny jsme se opět setkaly až v pozdních večerních hodinách na apartmánu u večeře.

 

SOBOTA 6. 5. 2023

I přes to, že byl víkend a my si tím pádem mohly přispat, jsme vstaly brzy, jelikož jsme si na dnešek naplánovaly celodenní výlet na ostrov Gozo. Autobusem jsme tedy vyrazily směrem k přístavišti Cirkewwa, odkud vyplouvají trajekty na Gozo i Comino. Po krátké plavbě jsme se vylodily v přístavu Mgarr nacházející se na ostrově. Poté jsme nasedly na autobus do hlavního města Goza – Victoria.

Nastal čas oběda, a proto jsme si našly útulnou restauraci, kde jsme se dobře najedly. Po jídle jsme procházkou došly k jedné z nejznámějších památek celého ostrova, k Citadelle. To je velkolepá pevnost v samotném srdci Victorie, v níž se nachází i katedrála a odkud je krásný výhled až na moře.

Po prozkoumání Citadelly jsme vyrazily na autobusovou zastávku, ze které odjíždí dvoupatrový vyhlídkový autobus, jehož trasa vede přes ty nejkrásnější památky na Gozu. Našly jsme si místa v druhém patře autobusu, abychom měly ten nejlepší výhled na okolí a pak už se jen kochaly místy, kterými autobus projížděl. Viděly jsme například Baziliku Národní svatyně Nejsvětější Panny z Ta‘ Pinu, městečko Dwejra nebo věž Xlendi.

Vystoupily jsme až na zastávce u pláže Ramla Beach, kde jsme se zkoušely poprvé vykoupat v moři, protože konečně na to bylo dostatečné teplo. Moře sice stále bylo celkem studené, ale po dni plném slunce bylo takové osvěžení velmi příjemné. Na pláži jsme zůstaly až do večera a když už se na nás začala objevovat únava, rozhodly jsme se pomalu vrátit na náš apartmán. Náš povedený výlet zakončil nádherný západ slunce, který jsme sledovaly z trajektu směřující zpět do přístaviště Cirkewwa.

 

NEDĚLE 7. 5. 2023

Nedělní den nám začal poměrně pozdě, protože jsme se rozhodly si, po vyčerpávající sobotě, přispat. Náš den začal tedy až kolem poledne.

Stejně jako v pátek i dnes jsme se rozhodly rozdělit do dvou skupin a využít volný čas po svém. První skupina vyrazila do jihovýchodního města Malty – Marsaskaly. Zde si prohlédly město, solné pláně, ze kterých se stále aktivně těží mořská sůl, a nakonec se najedly v jednom z místních podniků.

Zbylá dvě děvčata se rozhodla využít nepříliš teplého a slunného počasí, a tak zůstala v apartmánu, kde si udělala pěkný odpočinkový den ve společnosti dobrého jídla a filmů. Nakonec se v pozdních odpoledních hodinách vydala do nedalekého Lidlu na jednoduchý nákup.

Všechny jsme se setkaly v pozdních odpoledních hodinách v apartmánu, kde jsme si připravily pizzu, připravily se do školy a pokračovaly ve filmovém maratónu.

 

PONDĚLÍ 8. 5. 2023

V tento den nám začínala škola až od 10:30, a proto jsme mohly pohodlně vstávat až v devět ráno. Dle rozvrhu nás čekaly dvě dvouhodinové hodiny, a to Quality Assurance in Health and Social Care a Operations and Service Management.

Po příchodu do školy jsme se dostavily do třídy, kde měla naše první hodina proběhnout. Po několika minutách čekání jsme si uvědomily, že mezi postávajícími studenty nevidíme známé tváře našich spolužáků, a protože se rozvrh hodin rád mění, rozhodly jsme se je zkusit najít. Po několika minutách neúspěšného hledání jsme, zcela zoufalé, kontaktovaly vyučujícího, který nám sdělil, že se obě lekce v tento den ruší.

A protože jsme neměly žádné plány na výlet, rozhodly jsme se ve Vallettě navštívit několik obchodů se suvenýry a zároveň toto město více poznat. Po návratu jsme si připravily rychlý oběd a část dne obětovaly lehkému úklidu, praní, přípravě do školy a nakonec relaxaci.

 

ÚTERÝ 9. 5. 2023

V úterý nám začala výuka mnohem později než obvykle. Naší první hodinovou lekcí byly Issues with Different Client Groups, na které vyučující se studenty opět konzultovala zadání prezentací, které se měly začít prezentovat ve čtvrtek.

Druhá, tentokrát již dvouhodinová hodina European Law and Social Policy probíhala značně interaktivněji. Studenti se libovolně rozdělili do 3 skupin, přičemž každá skupina měla zadané otázky na určité téma (dlouhodobá péče, rovné šance pro všechny a minimální mzdy v evropských zemích), které měli zodpovědět. Každá z nás se měla připojit k jedné skupině a spolupracovat s nimi na tomto zadání. Tento typ aktivity jsme přivítaly, protože se nám naskytla možnost aktivně zapojit do výuky a zároveň navázat bližší kontakt se spolužáky.

Do apartmánu jsme dorazily až o půl páté odpoledne, kde jsme se rozhodly připravit něco lehčího k jídlu a naplánovat další den, který měl být pro nás volný. A protože nám dnes počasí příliš nepřálo, rozhodly jsme se zbytek dne strávit v apartmánu.

 

STŘEDA 10. 5. 2023

Po probuzení jsme zjistily, že počasí není podle našich představ, a proto se rozhodly, že plánovaný výlet na Comino odložíme na víkend. Ovšem žádná z nás nechtěla strávit celý den doma, přičemž každá měla zcela rozdílnou představu o volném času, a tak jsme se rozdělily na stejné skupiny jako v minulé dny.

První skupina se rozhodla vyrazit do města na severu Malty – Mellieħy. Zde zavítaly do jejího historického centra, kde zároveň navštívily například Parish Church of Mellieħa. S překvapením zjistily, že z tohoto místa lze dohlédnout na nedaleký maltský ostrov Comino. Svůj výlet proložily občerstvením v místním podniku a výtečnou kávou.

Zbylá dvě děvčata se rozhodla vyrazit na nákupy do Sliemy, kde si taktéž dopřála vynikající kávu a svůj výlet za nákupy zakončila na vyhlídce Tigné Point s výhledem na blízkou Vallettu.

 

ČTVRTEK 11. 5. 2023

Dnes jsme vyrazily do školy brzy, neboť naše první lekce začínala již v 8 hodin. Vzhledem k ranní špičce a přeplněným autobusům jsme dorazily do třídy o chvíli později.

Studenti dnes opět prezentovali své skupinové prezentace. Prezentace popisovaly kazuistiky, se kterými se měli možnost setkat na svých praxích ve vybraných institucích a sociálních službách. Veškeré práce měly stejnou strukturu, podle které studenti své prezentace vypracovali. Struktura se skládala z představení organizace, kde jejich praxe probíhala, představení kazuistiky klienta, cílů klienta, jednotlivých kroků intervenčního plánu, použitých metod práce, zhodnocení práce s klientem, přehledu dalších organizací, jež by mohly v této kazuistice pomoci a doporučení pro budoucí práci s takovou cílovou skupinou.

Každý student ve skupině měl v prezentaci svůj vlastní výstup, kde popisoval své silné stránky v práci s klienty a které schopnosti si na praxi zlepšil. Celkem jsme viděly tři prezentace, první se týkala klienta organizace New Hope Project, která pracuje s lidmi závislými na návykových látkách, druhá popisovala kazuistiku malého chlapce s autismem a třetí se věnovala případu svobodné matky s devítiměsíčním dítětem. 

Touto hodinou jsme, jak začali, tak i skončili, proto jsme vyrazily směrem na apartmán. Ve Vallettě jsme se opět rozdělily na dvojice, kde jedna skupina zůstala za účelem nakoupení suvenýrů a druhá pokračovala na apartmán, jelikož měla v plánu vyrazit na pláž.

Na apartmánu jsme si daly brzký oběd a vyrazily na pláž, kde jsme chtěly být co nejdříve. Autobusem jsme dorazily do oblasti Ghajn Tuffieha, kde se nachází celkem tři pláže. Hned u zastávky se nachází jedna z nejznámějších pláží Golden Bay, o kousek dál se nachází Ghajn Tuffieha a poslední, na kterou mířily naše kroky, nese název Gnejna. Na druhou pláž jsme se dostaly snadno, jelikož k ní vede cesta okolo pobřeží. Na třetí pláž už to bylo trochu náročnější, neboť cesta vedla přes kopce se skalnatějším povrchem okolo věže Ta’ Lippija Tower. Cesta, která měla podle Google map trvat 20 minut, se sice nakonec prodloužila na téměř hodinu a půl, ale ten výhled za to opravdu stál. Z vrcholku kopce jsme viděly na obě pláže a bylo to opravdu dechberoucí. Od Lippija Tower jsme se vyšlapanou cestičkou směrem dolů z kopce zanedlouho dostaly k našemu cíli – na nejvzdálenější pláž Gnejna. Podle nás byla tato pláž ze všech nejhezčí, hlavně i kvůli tomu, že tam téměř nikdo nebyl. Užily jsme si krásné odpoledne plné slunění a koupání. 

První skupina, jak již bylo zmíněno, se rozhodla vypravit do Valletty, kde navštívila několik obchodů se suvenýry a pořídily tak řadu věcí od magnetek až po sladkosti. Po návratu do apartmánu si připravily lehký oběd a hned poté vyrazily do nákupního centra The Point ve Sliemě. Cestu zpět do apartmánu si zpestřily lahodnou ledovou kávou a karamelovým frappuccinem ze Starbucks.

Společně jsme se setkaly až v večer na apartmánu, kde jsme se při společně uvařené večeři podělily o své zážitky.

 

PÁTEK 12. 5. 2023

Náš poslední den ve škole se skládal ze dvou lekcí, první Operations and Service Management a druhá European Law and Social Policy. Na první hodině studenti opět prezentovali své prezentace. Celkem se stihly pouze dvě prezentace. Byla zadána opět pevná struktura, která se skládala z představení vybrané organizace, potřeby uživatelů dané služby, mise, vize, strategie a nástrojů organizace, aktuálních i budoucích plánů a zhodnocení jednotlivých bodů z mise organizace. První byla prezentace o nemocnici Saint James Hospital, která byla obohacena o video. Druhá prezentace nebyla zaměřena na konkrétní organizaci, ale byla více obecná a věnovala se zákaznické péči ve zdravotnických zařízeních. 

Druhá hodina nám netradičně probíhala v knihovně místo klasické učebny. Studenti totiž dělali výzkum ke svým pracím a potřebovali k tomu odbornou literaturu právě z knihovny. Vzhledem k tomu, že tyto práce měli samostatné, nemohly jsme jim pomoci, a proto nás lektorka nechala prozkoumat knihovnu po svém. Každá jsme proto hledala knihy k tématům našich absolventských prací, které budeme příští školní rok psát. V knihovně jsme zůstaly i po skončení hodiny, jelikož jsme měly naplánovanou schůzku s Louisem, ředitelem Erasmus programů, až na 12. hodinu. 

V poledne jsme tedy vyrazily za Louisem, který už na nás čekal u sebe v kanceláři. Ptal se nás, jak bychom zhodnotily naši stáž ve škole i jak se nám líbila Malta. Po krátkém rozhovoru jsme Louisovi i Jodie předaly malé dárky jako poděkování za to, že se o nás postarali. Měli z dárků radost, což nás velmi potěšilo. Po tomto setkání jsme vyrazily ještě za Christine, protože jsme měly připraven dárek i pro ni. Ta ovšem ve své kanceláři nebyla, proto jsme dárek i s krátkým vzkazem předaly paní na recepci, jež nám slíbila, že ho Christine předá.

Po rozloučení jsme se vydaly na apartmán, kde jsme si uvařily něco k obědu a relaxovaly. Jedné z nás nebylo dobře, proto jsme se opět rozdělily na naše skupinky. Jedna skupina tedy zůstala doma a druhá se rozhodla jít na procházku do Sliemy, kde si daly skvělou kávu. 

 

POSLEDNÍ VÍKEND 13. – 14. 5. 2023

V sobotu jsme chtěly ještě vyrazit na poslední výlet, a to na ostrov Comino, jenže naše plány překazilo nepříznivé počasí. Proto jsme dopoledne trávily na apartmánu. Po obědě jsme se rozhodly, že se vydáme alespoň na procházku. Nešly jsme všechny, jelikož jedné stále nebylo dobře, proto zůstala ležet v posteli na apartmánu a my ostatní jsme vyrazily na cestu. Opětovně jsme zamířily do nákupního centra The Point porozhlédnout se po obchodech kvůli tomu, že ne všechny jsme měly nakoupený dostatek suvenýrů, které jsme potřebovaly. V The Point jsme nesehnaly vše, proto jsme se vydaly ještě do dalšího nedalekého centra Plaza. Po nákupech jsme se rozhodly, že se ještě zastavíme na večeři.

I v neděli nám, stejně jako v sobotu, počasí nepřálo, proto nám výlet na Comino nevyšel ani tento den. Dopoledne jsme tedy strávily balením a úklidem, neboť další den jsme odlétaly zpět domů. Když déšť odpoledne ustal, vydaly jsme se alespoň na menší procházku po Vallettě. Večer jsme už jen dobalovaly a připravovaly se na odjezd.