Norimberk (30. 4. – 12. 5. 2023)

Zdravíme všechny, kteří si právě čtou náš blog!

Jsme Klaudie, Veronika, Jana a Kristýna, které se přihlásily a dostaly možnost jet na stáž do Německa – Norimberku na pobyt po dobu 12 dní. Zde vám napíšeme, co nás za těch 12 dní potkalo a co všechno jsme zažily. 

Neděle 30. dubna 2023

Ráno jsme se všechny setkaly na nádraží a vydaly se na cestu. Moc jsme se těšily, ale zároveň i bály, vůbec jsme nevěděly co čekat! Cesta trvala celý den a byla poněkud rušná, ale i tak jsme kolem večera dorazily do Norimberku, kde nás vřele přivítal pan Norbert, přijel i se svým synem a ti nás odvezli do našeho kempu, kde jsme si odpočinuly po dlouhé cestě a připravily se na další den.

Pondělí 1. května 2023

Bylo volno, takže jsme se rozhodly, že si uděláme vlastní program. Holky navrhly, že bychom šly do zoo, takže jsme hnedka vyrazily na cestu do Tiergarten Nürnberg. Počasí sice nebylo nejlepší, ale i tak jsme šly. Zoo je veliké, viděly jsme delfíní show, tulení show,… moc jsme si to užily.

Úterý 2. května 2023

Ráno jsme se vydaly na cestu do Fachoberschule Mesale, kde nás mile přivítali.  Měli jsme hodinu a půl v učebně počítačů, kde jsme se jim představily a oni nám, probírali jsme pak ekonomiku apod. Dále jsme měly hodinu a půl německého jazyka (výuka u nich probíhá 90 minut) a to už jsme se přesunuly do jiné třídy, tam jsme se rozdělily a společně řešili argumenty – paní učitelka nám pustila video a potom jsme ve skupinách měli psát klady a zápory.

Po škole nás vzali do muzea LEZ – Ludwig Erhard Zentrum. Rozdělili nás do dvou skupin a potom si nás vyzvedli průvodci. Prohlídka byla zajímavá, muzeum je opravdu moc krásné. Ukázali nám památky a řekli k tomu i historii.

Středa 3. května 2023

Ráno jsme měly školu od 10 hodin, přišly jsme na hodinu ekonomiky, kde jsme probírali marketing. S holkami jsme se rozdělily do 4 skupin (jedna z nás a 2 Němci) a paní učitelka nám pak rozdala pracovní listy, k tomu nám pustila video a pak jsme ve skupinách pracovali. Bylo to super, moc se nám to líbilo, takhle jsme měly možnost se s nimi více sblížit a procvičit si němčinu (popř. angličtinu).

Po hodině jsme se domlouvaly s paní učitelkou na praxe se studenty, které nás čekaly ve čtvrtek.

Když jsme skončily, jely jsme si prohlídnout město a taky něco málo nakoupit.

Čtvrtek 4. května 2023

Ráno jsme se setkaly s našimi kamarády, kteří nás měli na starosti ohledně praxí. S holkami jsme se opět rozdělily, ale po dvou. První dvojice (Jana D. a Kristýna B.) šla na praxi do firmy Agentur für deutsche Vermögensberatung Daniela Aremnia společně se studentem Johannesem S., kde jim ukázal, jak vše ve firmě probíhá a pak měli pro holky připravenou i prezentaci. Druhá dvojice (Klaudie D. a Veronika D.) šla na praxi do jazykovky Maximum Nachhilfe & Sprachschule se studentem Julianem H., tam byly rozdělené do tříd, kde se cizinci učí německy, měly tu příležitost se podívat, jak taková výuka může probíhat.

K večeru jsme se šly projít kolem jezera Großer Dutzendteich a zpátky kolem kongresového sálu.

Pátek 5. května 2023

Odpoledne jsme se vydaly do města, kde jsme se setkaly s panem Herbertem, s nimž jsme si sedli venku v kavárně a říkal nám o historii města a o památkách, na které jsme se šli později podívat.

Ukázal nám kostel Sebadulskirche, do kterého jsme se šli i podívat a řekl nám i nějakou tu historii. Dále jsme se vydali na hrad Nürnberger Burg, byla to náročnější cesta do kopce, ale zvládli jsme to. Nahoře jsme našli českou hospodu, což nás velmi překvapilo. Pak už jsme si jen prohlédli hrad a poslouchali další historii k tomu, procházeli jsme se kolem a z hradu šel krásně vidět výhled na celé město, bylo to opravdu dechberoucí! 

Sobota 6. května 2023

Jelikož se blížil konec prvního týdne v Německu, znamenalo to i, že se vystřídají paní učitelky, proto jsme se s holkami rozhodly, že si uděláme společně hezký den. Ráno jsme se zkrášlily a odpoledne šly nakoupit a pak k jezeru na piknik. Počasí nám hezky přálo, takže jsme si to mohly užít. Sedly jsme si, zahrály si dokonce i karty, vyfotily a i tancovaly.

K večeru nás čekala akce Die Blaue Nacht, na kterou jsme šli s panem Herbertem a Norbertem. sešli jsme se v 19h před Lorenzkirche a pak jsme všichni šli na takovou ,,falešnou pláž“, kde jsme poseděli a chvilku si povídali, než se setmí, aby se město rozsvítilo. Na té pláži to bylo fakt skvělé, i hudba tam byla super, takže jsme i tancovaly a bylo nám dobře. Cítily jsme jako na nějaké plážové párty.

Když už se setmělo, vrátily jsme se zpátky do města, kde už byly rozsvícené modré lampy, i na budovy pak posvítili a bylo to moc krásné. Čekali jsme trošku více, protože na plakátu to vypadalo fakt dobře a svítily modře i budovy, ale to nevadí, i přesto se nám to líbilo. Ještě jsme se pozdě po městě procházely a užívaly si.

Neděle 7. května 2023

Kolem 12h přijela paní učitelka Benešová, která se vystřídala s paní učitelkou Šťovíčkovou. Tu jsme doprovodily a rozloučily se s ní. Celý den jsme potom měly volno, holky se potom ještě na chvilku šly podívat na fotbal, jinak jsme zůstaly v kempu a odpočívaly.

Pondělí 8. května 2023

Ráno jsme měly sraz před školou, kde si nás vyzvedl učitel a šli jsme se podívat k soudu Amtsgericht Nürnberg. Řešily se dva případy a my jsme měli tu možnost se jít podívat, jak to vypadá a jak se to řeší. Jelikož to bylo samozřejmě celé v němčině, nerozuměly jsme úplně všemu, takže když jsme skončili, vrátili jsme se do školy, kde nám pan učitel shrnul všechno v angličtině, o čem to celé bylo. Měly jsme ještě chvíli čas, takže jsme šly ještě do tříd na jednu hodinu. Paní učitelka Benešová s Klaudií šly na hodinu němčiny a zbytek šel na hodinu matematiky.

Po výuce jsme jely do města, abychom paní učitelce všechno ukázaly a daly jsme si tam i rozchod, aby si každý něco koupil apod.

Úterý 9. května 2023

Původně jsme se společně s panem Herbertem měli podívat na místo, které by navazovalo z předchozího dne, ale měli bohužel zavřeno, nakonec byl navrhnut jiný plán a nám to tak stačilo. Pan Herbert nás vzal do parku Rosenaupark, kde jsme si objednali něco k pití a při tom nám vyprávěl další dějiny co se týče např. Hitlera apod. Jelikož jsme toto téma probíraly i ve škole, tak jsme se s ním o tom mohly úplně v pohodě pobavit a rozuměly jsme tomu. Potom jsme šly do školy na přednášku pana Alexandra Jankeho o povolání a např. práci po škole. Přednášce jsme se snažily porozumět, přeci jenom mluvil rychle a někdy bylo náročné tomu rozumět, ale věděly jsme o čem mluvil, ukazoval nám i prezentaci, takže jsme si to dokázaly i odvodit. Po přednášce jsme se vydali k jezeru, které bylo blízko našeho kempu a ke kongresové hale a říkal nám další zajímavosti k tomu. 

Hodně jsme s panem Herbertem mluvily a snažily jsme se ho ptát na to, co nás zaujalo. Ke konci jsme si udělaly ještě pár fotek a bylo to hezké zakončení dne.

Středa 10. května 2023

V 10h jsme byly ve škole na přednášce o bance a vzdělání. Přednášku vedli 3 mladí studenti, kteří nás moc mile přivítali. Většinu jsme rozuměly, protože mluvili pomaleji a měli to i sem tam vysvětlené v angličtině. Prezentace byla zpracovaná hezky, neměli tolik textu, pouze klíčová slova, obrázky a grafy, takže nás to nenudilo a zajímalo nás to. Přidali tam i interaktivní hru, kdy se nás tam třeba zeptali, co se nám vybaví, když se řeknou peníze a všichni mohli anonymně vlastně odpovědět, takže to bylo fakt super, to se nám moc líbilo! 

Večer jsme šly s pár studenty na bowling do Blu bowling Lounge se rozloučit a pobavit se, tam jsme si dobře zahráli a hodně se sblížili a bavili se mezi sebou. Udělali jsme si spoustu fotek a videí, nesměly chybět i tik tok tanečky na památku. Společně jsme si to všichni moc užili a když už byl konec a loučili jsme se, předali jsme si ještě kontakt, abychom spolu mohli stále komunikovat. Bylo to s nimi moc krásné, máme nové kamarády a jsou opravdu fajn! 

Čtvrtek – pátek 11.-12. května 2023

Jelikož celý čtvrtek hodně pršel, nemohly jsme moc nikam ani jít, zůstaly jsme proto v kempu a zabalily si kufry, uklidily a připravily se na poslední den.

V pátek ráno jsme dávaly do poslední kapky věci do pořádku a chystaly se k odchodu. Pro nás potom přijeli pan Herbert s Norbertem, aby nás odvezli na nádraží, tam jsme se s nimi rozloučily. Ještě jsme měly čas, než přijede vlak, takže přijel ještě Johannes S., aby se s námi rozloučil, to bylo od něj strašně hezké. Posledních pár hodin jsme tedy strávily s ním, uteklo to rychle. Když byl čas k odjezdu, tak jsme si ještě udělali pár posledních fotek a rozloučili se.

Bylo to tam se všemi super, s určitými studenty jsme se dost sblížily a jsme za tuto příležitost moc rády. Nyní jsme zpátky se spousty zážitků, zkušenostmi a novými přáteli!

Z celého tohoto pobytu jsme s holkami natočily videa, fotily fotky – tohle všechno dáváme dohromady, aby vzniklo video na památku, ve videu bude více podrobností, ale ještě se musí pořádně sestříhat, ale již brzy bude dostupné!