Reykjavík (7. 5. – 28. 5. 2023)

Hæ z Islandu🇮🇸

Zdraví Vás Káťa a Míša, rády bychom Vás provedly naší stáží v Reykjavíku.

Cesta

Naše dobrodružství započalo cestou po vlastní ose na letiště Václava Havla v Praze. Odbavení zavazadel proběhlo úspěšně a my se mohly vydat na cestu. Po čtyřech hodinách v letadle jsme se ocitly na letišti v Keflavíku, ze kterého nás čekala ještě hodinová cesta autobusem do Reykjavíku a noční procházka do našeho ubytování, kam jsme dorazily kolem třetí hodiny ranní.

 

1.týden (8. 5. 2023 – 14. 5. 2023)

Pondělí

Na tento den jsme si naplánovaly jediný nejdůležitější úkol: Zařízení autobusových karet. Na internetu jsme si vyhledaly místa, kde by mohli karty prodávat a na jedno se vypravily. Po dlouhém rozhovoru s paní prodavačkou jsme se dozvěděly, že náš prvotní plán na koupi karet bude trochu oříšek. Po třech hodinách se nám prodařilo karty získat (situaci ulehčilo zakoupení islandských sim karet).

Už večer jsme je využily na cestu do rodin, kde jsme se každá seznámila s dětmi, které budeme pravidelně navštěvovat a rozvíjet u nich český jazyk. 

   

Úterý

Po domluvě s majitelkou bytu jsme naplánovaly schůzku na předání druhých klíčů. Dorazily jsme na předem domluvené místo University of Iceland. Bohužel jsme zjistily, že jsou tu university dvě a my dorazily k té špatné. Čekala nás tedy další cesta k druhé universitě Reykjavik University, která už byla ta správná.  Díky našemu špatnému úsudku jsme se mohly podívat na místo, kam bychom si jinak výlet neudělaly. 

V rodinách se Míša zaměřila na pracovní činnost – výrobu letadýlka a práci s knihami o dopravních prostředcích. Káťa s dětmi vyzkoušela didaktické hry na rozvoj slovní zásoby v českém jazyce.

Středa

Ráno jsme vyrazily na naše první větší poznání města. První jsme navštívily The Sun Voyager, což je socha na pobřeží. Poté jsme zamířily ke kostelu Hallgrímskirkja, ze kterého jsme mohly pozorovat Reykjavík. Vydaly jsme se hledat i kešku, kterou jsme po chvíli úspěšně nalezly. Prošly jsme se ulicí, navštívily pár obchůdků se suvenýry a dorazily na Rainbow Street. Kousek od kostela je zahrada se sochami Sculpture garden, kterou jsme též navštívily.

Káťa vyučování dnes neměla, pracovala místo toho na přípravách do školičky a rodin. Míša se opět vypravila do rodiny, kde společně s dětmi procvičovala čísla.

Čtvrtek

Dnes naše kroky zamířily do města Seltjarnarnes. Vystoupily jsme na zastávce Eiðistorg a došly k pobřeží, kde na nás čekal krásný výhled na hory za doprovodu smíchu racků 🙂 . Vystoupaly jsme na kopec, na kterém stojí zřícenina Camp Grótta. Po cestě k majáku Grótta Island Lighthouse (Gróttuviti), který je uzavřen z důvodu hnízdění ptáků, jsme navštívily Pharmacy Museum s bylinkovou zahádkou. Poté, co jsme objevily všechna místa, jsme se vydaly zpět na zastávku a jely domů se připravovat na odpolední návštěvu rodin.

Káťa vyzkoušela motorickou překážkovou dráhu a Míša výtvarné činnosti na rozvoj jemné motoriky.

Pátek

Dopoledne jsme vyrazily na cestu k vodopádu Álafoss a blízkému pohoří, kde jsme si udělaly krátkou procházku. 

Připravovaly jsme se na první den v české školičce a také na naše odpolední hodiny v českých rodinách.

Sobota

Dorazily jsme do české školičky, kde na nás čekali děti s rodiči z českých rodin, kteří na Islandu žijí. Každá jsme byla rozdělena do jedné ze skupin, kde jsme s dětmi vyráběly, zpívaly a společně se učily česky. 

Odpoledne se strhla průtrž mračen, proto jsme se každá zaměřila na své zájmy. Mezitím co si Míša četla, se Káťa rozhodla prozkoumat místní lezeckou stěnu Klifurhúsið. 

K večeru jsme se i přes nevlídné počasí vydaly do města.

 

Neděle

Neděle byla prvním volným dnem, proto jsme ji využily k návštěvě muzea Perlan. Jeho výstava nabízí moderní přírodní expozice, skutečnou ledovou jeskyni, 4K planetárium a 360° vyhlídkovou plošinu. Výstava se nám líbila a rozhodně bychom ji doporučily navštívit. Dozvěděly jsme se zde mnoho informací o islandské přírodě.

 

2.týden (15. 5. 2023 – 21. 5. 2023)

Pondělí

Druhý týden jsme začaly návštěvou National Museum of Iceland. Zaměřuje se spíše na islandskou kuturu a folklór. Byly zde šperky, nástroje i duchovní předměty z doby 800 až do 21. století. 

Při cestě domů jsme ještě navštívily přístav, ze kterého bylo vidět na hory.

Odpoledne jsme se vydaly do rodin. Míša navštívila novou rodinu.

Úterý

Den jsme započaly navštěvou Nauthólsvík Geothermal Beach. Je zde teplý bazén vyhřátý na 38°C a přístup do oceánu, který měl přibližně 8°C.  Přestože nám počasí moc nepřálo, šly jsme vyzkoušet i oceán.

I když v Reykjavíku započal summit Rady Evropy, jsme se úspěšně dopravily do rodin na výuku českého jazyka. 

Středa

Den jsme pojaly jako pracovní. Dokončovaly jsme přípravy do českých rodin a sobotní školičky. 

 

Čtvrtek

Dopoledne jsme se vydaly do Grasagarður Botanical Garden. Je zde 3000 druhů rostlin ze severního mírného pásu. 

Po vyučování v českých rodinách na nás čekala odměna v podobě Ísbúðin, což je známá islandská zmrzlina. Pokud sem zavítáte, tak ji rozhodně nezapoměňte vyzkoušet.

Pátek (Zlatý okruh)

Již brzy ráno jsme se sešly se Zdeňkou, která nás celým okruhem provedla. Jak první jsme zavítaly na místní farmu, kde jsme pozorovaly islandské koně. Poté jsme přejely do Národního parku Þingvellir, který je místem s prvním parlamentem na světě a předělem mezi Euroasijskou a Severoamerickou tektonickou deskou. Dále nás čekal vodopád Gullfoss, Geysir a Strokkur. Předposlední zastávkou byly lázně Laugarvatn Fontana, kde jsou relaxační bazény a sauny. Na závěr nás čekal Kerið Crater, je zde jezero s průzračnou vodou.

Sobota

Den jsme začaly návštěvou české školičky. Skupiny jsme si vyměnily, ke starším dětem se tedy vydala Míša. Připravila si pro ně výrobu superhrdinské masky a pracovní listy na vytleskávání českých slov. Pro mladší děti Káťa připravila kreativní činnost s otiskem ruky, který dokreslily tak,  aby vypadal jako lesní zvíře. Zopakovali jsme též říkanky s pohybem.

 

Neděle

Na tento den jsme si naplánovali návštěvu FlyOver Iceland, jedná se o zážitek, při kterém se pomocí 20 m plátna přenesete na známá místa na Islandu. I když „let“ trvá pouze pár minut, stojí určitě za to ho vyzkoušet.

 

 

3. týden (22. 5. 2023 – 28. 5. 2023)

Pondělí

Káťa dnes své hodiny v rodině odvolala kvůli začínající nemoci. Čas věnovala přípravám aktivit do české školičky. Míša rodinu navštívila a vyráběla domeček z natrhaného barevného papíru.

 

Úterý

Dnes jsme ani jedna vyučování v rodině neměla. Čekala nás návštěva knihovny, kterou Káťa nakonec vynechala. Míša zde pomohla s tříděním cizojazyčných knih.

Mezitím, co byla Míša v knihovně, Káťa navštívila zdravotní středisko poblíž našeho bytu. Nic závažného jí nezjistili, nedostala tedy ani žádné léky.

Při zpáteční cestě nás obě zaskočily kroupy a silný vítr, který je tu už několik dní.

Odpoledne jsme se obě věnovaly přípravě tématických pracovních listů.

Středa

Ráno jsme měly možnost nahlédnout do tradiční islandské mateřské školy. Provedla nás Zdeňka, která zde pracuje. Zpozorovaly jsme, že je zde mnohem více učitelů než v českých mateřských školách. Prostory tříd jsou poměrně malé, ale jsou rozdělené do více částí. Dozvěděly jsme se informace o islandském školství např. děti nemají odklad a nemohou propadnout, přístup k žákům je individuální a soustředí se na kooperativní učení.

Čtvrtek

Počasí nám příliš nepřálo. Dopoledne jsme pracovaly na přípravě na sobotní hodiny v české školičce. 

Odpoledne Míšu čekala poslední návštěva rodiny. Nejdříve s dítětem vyráběla masku zvířete a poté opakovala básničky s pohybem.

Káťa navštívila rodinu, ve které dítě dostalo elektronické klávesy. Společně nástroj využily ke zpěvu českých lidových písniček.

 

Pátek

Naposledy jsme navštívily kostel Hallgrímskirkja, prošli jsme se Rainbow Street a nakoupily nějaké suvenýry např. světr a čelenku z pravé islandské ovčí vlny. 

Večer Káťa naposledy navštívila rodinu, kde rozvíjela jemnou motoriku pomocí stavebnice Lego Duplo.

Sobota

Ráno nás čekala poslední návštěva české školičky. Obě jsme hodinu pojaly kreativně. 

Míša s mladšími dětmi malovala rozkvetlou louku, dělala pohybové říkanky a hry. Káťa se staršími dětmi skládala origami žábu, se kterými si poté udělali žabí závody. 

Rozloučily jsme se s paní Renatou a dětmi. 

Odpoledne jsme pomalu začaly balit na cestu domů.

 

Neděle

Ráno jsme sbalily poslední věci, doklidily byt a vydaly se na cestu na letiště.

Při příchodu nás překvapilo samoodbavení kufrů. Následující kontroly proběhly bez problémů a my se mohly vydat na naši cestu domů.

 

 

Doufáme, že se Vám náš blog líbil a motivovalo Vás to se do projektu též zapojit.

S pozdravem Káťa a Míša.