Reykjavík (20. 11. – 10. 12. 2023)

Ahoj, chtěly bychom Vás provést naším pobytem na stáži na Islandu. 

1.TÝDEN:

1.DEN 

Let na Island proběhl bez problémů a různých komplikací. Po příletu jsme přijely na naše ubytování, kde jsme se začaly zabydlovat. Kolem sedmé hodiny přijela paní Zdena, která nás tu přivítala a objasnila, co nás na stáži s rodinami čeká a také nám přinesla hry, se kterýma můžeme v rodinách nebo v české školičce pracovat. 

2.DEN

Náš plán na druhý den byl si obstarat karty na místní dopravu. Bohužel s tím byly větší komplikace než jsme očekávaly. Brzy ráno jsme se vydaly si pořídit islandské SIM karty s vědomím, že nám to s přihlášením do aplikace na městskou dopravu pomůže.  Nakonec nám pomohlo se připojit na domácí Wi-Fi a vše fungovalo jak má a SIM karty nebyly potřeba. 

Anička dopoledne odjela do první rodiny a seznámila se s dětmi a rodiči. Děti byly ze začátku stydlivé, ale nakonec se otrkaly a s Aničkou si hrály s jejich oblíbenými hračkami. Následně po dvou hodinách Anička jela domů.

Doma jsme spolu strávily nějaký čas a následně se vydaly obě do rodin. Byly to první návštěvy, takže jsme se seznámily s dětmi a rodiči, kteří nám řekli, na co se máme u jejich dětí zaměřit.

3.DEN

Od rána jsem měla návštěvu v islandské školce, ve které pracuje paní Zdena.  Seznámila jsem se s pedagogickým personálem a byla jsem provedena celou školkou. Celý den jsem pozorovala, jak to v takové školce chodí. Postupně jsem byla brána na tělochvilku, následně paní učitelka učila děti nové písmeno a pak byl oběd. Nějaké děti si vybraly, že chtějí jít spát a ostatní si mohly hrát. Postupně si pro děti chodili rodiče. Následně paní učitelka četla dětem pohádku a zapojovala je do ní a pak si děti mohly opět hrát.

Já jsem měla již namířeno domů a Anička byla na cestě do další rodiny, kde se opět viděli poprvé. V této rodině byla jedna z učitelek z české školičky, takže se Anička seznámila i s paní učitelkou. S dětmi procvičovala český jazyk pomocí jejich oblíbených her a skládaček.

4.DEN

Ráno jsem měla namířeno do rodiny, ve které byla Anička druhý den dopoledne. Děti si na mě musely nejdříve zvyknout, ale po chvíli už jsme si mohly hrát. 

Anička měla rodinu až odpoledne, kde se seznámila se všemi.

Já jsem se šla také seznámit s novou rodinou. S chlapečkem jsme stavěly puzzle a vždy si řekli, co na nich je. Dále jsme si hrály s jeho oblíbenými hračkami a procvičovali český jazyk.

Při cestě domů se mi vyskytly komplikace s aplikací na autobus, které se mi vyřešily následující den díky milému zákaznickému servisu.

5.DEN

Anička měla dnešní den volný, protože jí odpadla rodina.

Já jsem opět navštívila dopolední rodinu jako včera, kde jsme s dětmi hrály jejich hry s obrázky, kde jsem jim vždy vysvětlila, co se na něm nachází. Poté děti vybarvovaly vodou omalovánky, které se jim díky vodě barevně objevily.

Odpoledne jsem šla do nové rodiny se seznámit. S chlapečkem jsme si četli knížky, hrály na klávesy. Maminka nám poradila typy na výlety, které jsme využily. 

6.DEN

Ráno jsme se s Aničkou společně vydaly do české školičky, kde jsme každá v jiné skupině. Anička měla ve školce děti, u kterých již doma byla, takže se spolu již znaly. V hodině s dětmi zpívaly, hrály deskovou hru se zvířátky a nakonec využily i barevné kostky. Než se s dětmi rozloučily, tak paní učitelka řekla dětem, co je čeká další týden. Rozloučení proběhlo v podobě říkanky: „Čau, čau, čau, zase v sobotu“.

Já jsem ve školičce byla bez paní učitelky, protože odletěla na týden pryč. Bylo mi předem řečeno, že pravděpodobně nebudu mít více jak tři děti. Z důvodu nemoci mi přišla pouze jedna holčička, které jsem ale mohla věnovat individuální péči. Procvičila jsem s ní prvouku-stromy a poté jsme dělaly pracovní list, který mi paní učitelka Zdena přinesla v pondělí předem. 

Nakonec jsme s Aničkou šly nakoupit a pak domů, kde jsme už jen odpočívaly.

7.DEN

Na dnešní den jsme si koupily výlet, který nám doporučila jedna z maminek, Golden circle. Výlet obsahoval vyjížďku do národní parku UNESCO, geysir Arnessysla, vodopády Gullfoss. Zajištěný jsme měly autobus i průvodce, takže jsme se vždy dozvěděly něco zajímavého. Výlet jsme si obě moc užily a nafotily spousty fotek. Dnes už jen odpočíváme a zpracováváme zážitky.

DRUHÝ TÝDEN:

8.DEN

Dnes měla Františka volný den, protože jí kvůli nemoci odpadla rodina.

Já jsem dopoledne navštívila po delší době opět dvojčátka. Když jsem přišla, tak se ze začátku trochu styděly, ale po chvíli si zvykly. Jeden z nich byl po návštěvě doktora, takže byl trochu mrzutý. Celé dvě hodiny jsme si hrály se stavebnicí a autíčky. Odpoledne jsem navštívila malou malou holčičku, kterou jsem už znala ze starší česko-islandské školičky. S holčičkou jsme si hrály s barbie domečkem, stavěly perníkovou chaloupku a zpívaly. Také jsme hledaly po bytě papírová vajíčka s úkoly- oblíbená hra. Vždy, když jedna z nás našla vajíčko, musela splnit úkol co je na vajíčku napsaný.

9.DEN

Františka dnes navštívila chlapce, kde si hráli s letadlem postaveným z lega. Chlapec dnes dostal novou hračku se kterou si pak chtěl hrát.

Já dnes navštívila novou rodinu, u které jsem ještě nebyla. V rodině je holčička (1,5 roku) a chlapeček ( 3 roky). Celou dobu jsme si hráli spíš s chlapečkem. Stavěli jsme puzzle se zvířátky, dopravou a krtečkem(snažily jsme se u puzzle co nejvíce mluvit kvůli rozvoji českého jazyka). Také jsme si pohráli s kuchyňkou, kde se k nám připojila i malá holčička a byla s námi. Odpoledne jsem si moc užila, děti krásně mluvily česky.  Dále jsem už jela jen domů a s Františkou jsme odpočívaly.

10.DEN

Dnes Fany navštívila mou paní učitelku ze školky, kde je chlapeček (4 roky),  holčička (2 roky) a druhá holčička (2 měsíce). Děti dnes neměly svůj den, tak si nechtěly moc povídat a byly uzavřené. Františka se snažila děti rozmluvit, ale bohužel se ji to nepodařilo  (ani s pomocí maminky). Takže maminka dětí poslala Františku dříve domů.

Ráno jsem byla opět u dvojčátek, se kterými to bylo už jen lepší a lepší. Kluci se už nestyděli a hráli si se mnou. Zkoušeli jsme postavit velikou věž z barevných kostek a vařili jsme v jejich malé kuchyňce. Poté následovalo odpoledne kde jsem navštívila chlapečka u kterého už jsem byla. S chlapečkem jsme koukaly do knížek se slovíčky a obrázky a zkoušely jsme se naučit nová slovíčka. Poté mi maminka chlapečka přinesla i své knížky co má doma, takže jsme si prohlíželi i ty. Následně jsme zkoušeli hru na klávesy a zpívali jsme u toho. Poté už jsem jela jen domů. 

doma jsme si s Františkou připravovaly hry a činnosti do sobotní česko-islandské školky.

11.DEN

Dopoledne jsme měly obě dvě volné, takže jsme šly na nákup potravin. Po obědě nás čekala procházka po městě-mimo centrum. Jelikož Františce dnes odpadla jedna rodina, tak šla se mnou k mé rodině. Dnes nás čekala Rodina, ve které jsem byla já v pondělí. S holčičkou jsme si hrály s kosmetickým kufříkem, na školu, na doktorky, hledaly jsme vajíčka a také jsme hrály hru Twister. Na konci našeho času jsme si vybarvovaly obrázek farmy- u vybarvování jsme si s holčičkou povídaly co vybarvujeme, kvůli rozvoji českého jazyka.

12.DEN

Dnešní dopoledne Františka ztrávila v rodině dvojčátek. Jeden z dvojčat si opět musel navykat na její přítomnost, protože ji viděl po delší době. S dvojčaty si potom kreslila vodovými barvami, závodili v běhu a koukaly na bagry a dělníky- před domem mají stavbu a kluci milují bagry. odpoledne Františka navštívila chlapečka u kterého jsem byla ve středu. S chlapcem si zpívali, jezdili s vláčkem a následně kvůli pozdním hodinám návštěvy, byl chlapec unavený, takže si chtěl hrát sám. Františku otec chlapce odvezl domů a cestou ji ukázal místo, které je vhodné na sledování polární záře.

Já dnes navštívila jedinou rodinu kde jsou starší děti, 2 chlapci ve věku 10 let a 13 let. Nejprve jsme se seznámili a povídali jsme si o zájmech. Starší umí docela dobře česky a mladší umí pár slov, takže to bylo trochu náročnější. Výuku jsem si rozdělila podle jejich úrovně, abych se jim mohla plně věnovat. Dělali  jsme pár cvičení v prvouce a vysvětlovali si věci co neznají. Poté jsme si zahrály pexeso s povoláním, kde jsme si rozvinuly co kdo dělá a naučili jsme se nová slovíčka. Mladší chlapec poté odešel a zůstala jsem jen ze starším chlapcem. My jsme z pexesa s povoláním udělaly nějaký příběh, každý svůj (on měl jeden a já druhý). Následně jsme si je vzájemně ukázaly. Nejdříve jsme si je řekly v anglickém jazyce a potom v českém. Potom už jsme si zahrály jen slovní fotbálek a já pak už šla domu. Tento den jsem si užila.

Večer jsme se šly podívat na místo které nám doporučil tatínek chlapečka, kvůli polární záři. Měly jsme veliké štěstí a viděly jsme ji!!

13.DEN

Dnes nás čekala česko-islandská školka, kde já mám mladší děti a Františka starší. 

Zdeňka Františku nechala vést hodinu. Františka na začátku výuky rozdala dětem pracovní listy, a vždy chodila mezi dětmi a snažila se každému pomoci. Jelikož každé z dětí je na jiné jazykové úrovni, musí se jim Františka věnovat trochu více individuálně. Naučili se novou básničku, koukali na pohádku Pat a Mat a zkoušely různá cvičení na interaktivní tabuli.

Má výuka s mladšími dětmi začala tím, že jsme si zazpívali písničky- každé dítě si vybralo svou oblíbenou a postupně jsme zpívali. Následně jsme se naučily dvě české koledy a zkoušely jsme si je zazpívat i s pohybem. V plánu bylo si zahrát bingo, kde jsme si ho nejdříve museli připravit. Nejdříve jsme s dětmi vystřihovaly vánoční obrázky a pak jsme je na bingo nalepili. Paní učitelka vždy ukázala jeden obrázek a pokud to děti měli nalepené, tak si ho mohly vybarvit. Pokud děti měli vybarvené 4 obrázky vedle sebe nebo pod sebou, tak vyhráli a mohli říct bingo. Potom už jsme se jen rozloučily říkankou: Čau, čau, čau, zase v sobotu.

Odpoledne jsme vyrazily s Františkou na výlet na vodopády, který vymyslela.  Mně se tam ze začátku vůbec nechtělo, ale nakonec to bylo super. Večer jsme se šly projít po městě, podívat se na výzdobu.

14.DEN

Dnes jsme vyrazily po obědě na výlet na PERLAN. Zde jsme ztrávily 2,5 hodiny a sešli s tatínkem jedné z rodin, který nám nabídl, že nás odveze autem do pekárny, kde byl sraz českých rodin kvůli rozsvícení vánočního stromečku. V pekárně jsme všichni dostali vánočku a potom jsme vyrazili na rozsvícení. Dnešek jsme si moc užily.

TŘETÍ TÝDEN:

15.DEN

Ráno jsem se vypravila do dopolední rodiny za dvojčaty. S chlapci jsme dokoukali pohádku, kterou rozkoukali již před mým příchodem. Poté jsme si hráli v herně s pexesem, kdy vždy po mně opakovali, co bylo na obrázku. Poté šel jeden z dvojčat pomáhat mamince vařit a druhý si se mnou šel malovat. Odpoledne jsem se vydala do rodiny, kterou jsem minulý týden neviděla. S chlapcem jsme si zahráli karetní hru podle jeho pravidel, s holčičkou jsme hrály pexeso a zpívaly jsme si české písničky.

Anička navštívila rodinu s malým chlapečkem. Hráli si s letadly, které zkoušeli je společně vylepšit, zkoušeli u toho nenápadně rozvíjet český jazyk. Chlapečkovi se to velice líbilo až Aničku nechtěl pustit domů.

16.DEN

Pro dnešek šla do dopolední rodiny Anička, kde s dvojčaty si hrály s jejich novými plyšovými medvědy.  Chlapci si velmi rádi vybarvují, takže s nimi Anička také dnes vybarvovala pomocí vody. U toho jim vyprávěla příběh pomocí omalovánek, které měli na stole. Odpoledne navštívila novou rodinu, u které já jsem již byla. Seznámila se s mladšími sestrami a chlapec zde dnes nebyl. Holčička byla ze začátku stydlivá, takže Anička se rozhodla ji rozmluvit na závodech s auty. Když  už se holčička cítila komfortně, tak společně hrály květinové pexeso a poté bingo s čísly.

Já jsem dnes pro změnu navštívila rodinu, kterou jsem ještě neznala a Anička ano. Obě děti jsou na svůj věk velmi šikovné. S chlapcem jsem si házelas míčem a říkali jsme u toho slova na určité písmeno, které určil tatínek. Holčička mi ukázala její kuchyňku, takže jsme si zopakovaly ovoce a zeleninu. Společně jsme si pak všichni tři prohlíželi knížku pohádek a děti se snažily uhodnout, co za pohádku to je.

17.DEN

Tento den jsem opět vyrazila na posledy za dvojčaty. Hned mi také ukázali jejich nové plyšové medvědy se kterými jsme si hned šli hrát. V herně jsme si hrály s kuchyňkou. Maminka chlapcům přinesla baterku, na které se daly měnit malé kotouče a s tím se měnily i obrázky, které svítily na zeď.

Dnes měla Anička také příležitost poznat islandskou mateřskou školu. Paní Zdena ji provedla a vše ukázala. Aničce se tam líbilo a doma jsme společně porovnávaly rozdíly v našem a islandském školství.

Večer jsme dětem s Aničkou udělaly Mikuláše. Navštívily jsme dohromady šest rodin a vykouzlily dětem i rodičům úsměv na tváři.

18.DEN

Toto dopoledne jsme měly obě volno, takže jsme vyrazily na nákupy, které jsem Aničce slíbila. Při nakupování v různých obchodech jsme se stavily i v suvenýrech a koupily něco domů. Odpoledne jsem vyrazila do rodiny s jedním chlapečkem. Hály jsme si s letadly, se superhrdiny a nakonec se s chlapce stal pirát a ze mě viking. 

Anička navštívila rodinu s chlapečkem, který se jí pochlubil mikulášskou nadílkou, a poté si prohlíželi společně islandskou knihu, kterou dostal ve školce. S holčičkou si prohlížela její Albi knížku, která mluví česky, takže se s ní zabavila na delší čas.

19.DEN

Anička si dnes ráno s dvojčaty prohlížela reálné bagry, na které mají chlapci výhled z okna. Poté si hrály v kuchyňce, kde chlapci byli kuchaři a Anička jim hodnotila jimi uvařené pokrmy. Nakonec opět skončily u hraček bagrů, které jsou chlapců oblíbené. Odpoledne byla Anička u chlapce, se kterými zkoušeli skládat geometrické tvary, společně zpívali české lidové písně a nakonec skládaly puzzle.

Já jsem odpoledne navštívila poprvé naše nejstarší chlapce, které navštěvují mojí třídu v české školičce. S Každým zvlášť jsem si zahrála hru TikŤak bum, která bavila spíše staršího bratra. Poté jsem si ještě s mladším bratrem zahrála pexeso na téma povolání, které tam měla minule Anička, protože ho minule moc bavila. Večer jsme společně připravovaly s Aničkou věci na sobotní vánoční besídku.

20.DEN 

Ráno jsme vyrazily s taškami do české školičky na vánoční besídku. Děti si ozdobily perníčky a poté společně s rodiči vyráběly výtvory, se kterými vždy jedna z nám rodinám pomohla. Nakonec se s námi všichni rozloučili a předali nám každé vánočního skřítka. Odpoledne jsme vyrazily do místního bazénu se vykoupat. Večer jsme dodělaly potřebné papírování, dobalily a ještě lehce poklízíme ať máme klidné zítřejší ráno. 

21.DEN

Odlet zpátky do Čech